Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: 65 Τούρκοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν συνολικά 65 άνθρωποι, υπήκοοι Τουρκίας και συγγενείς τους, από τη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε χθες Πέμπτη (17.3.2022) το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως πάνω από 100 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται ακόμη στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και εξέφρασε την ελπίδα να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία εκεί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη Λβιβ, ο κ. Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι ζήτησε 24ωρη κατάπαυση του πυρός, η εφαρμογή της οποίας θα επιβλέπεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Άλλωστε, το ουκρανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Σάββατο τις ρωσικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τέμενος της Μαριούπολης όπου είχαν καταφύγει πάνω από 80 ενήλικοι και παιδιά, ανάμεσά τους Τούρκοι πολίτες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως ζήτησε βοήθεια από τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, για το ζήτημα αυτό. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη είναι αυτοί που βρίσκονταν στο τέμενος.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες να οργανωθεί συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Κατά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ορισμένα ζητήματα μπορούν να λυθούν μόνο σε συνάντηση των ηγετών. Σημείωσε επίσης ότι μόνο εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με διάρκεια θα μπορέσει να βρεθεί μακροπρόθεσμη λύση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ciao Kate»: Ντελίριο για την Κέιτ Μίντλετον στην Ιταλία – Ανθοδέσμες και πανό στο πρώτο της επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά από 3 χρόνια
Η ατμόσφαιρα στο Ρέτζιο Εμίλια θυμίζει βασιλική περιοδεία, με ισχυρή αστυνομική παρουσία, δεκάδες δημοσιογράφους και ενθουσιώδη πλήθη να περιμένουν την άφιξή της - Φωτογραφίες και βίντεο
Η Κέιτ Μίνλετον στην Ιταλία
Ανανεώθηκε πριν 26 λεπτά
Συναγερμός στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο Μπορντό μετά από ύποπτο θάνατο επιβάτη
Οι αρχικές εξετάσεις έχουν αποκλείσει την παρουσία νοροϊού - Περίπου 50 επιβάτες εμφάνισαν συμπτώματα αλλά εξετάζεται και το σενάριο της γαστρεντερίτιδας
Κρουαζιερόπλοιο της Ambassador Cruise Line
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
36