Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Προ των πυλών επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Τι αναμένεται να συζητήσουν

Τουρκία

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτήν την εβδομάδα, τερματίζοντας μήνες σιωπής από τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Nicholas Morgan, πηγές στην Ουάσινγκτον ανέφεραν στην Ahval News την Κυριακή ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν τους Τούρκους διπλωμάτες πως υπάρχει πιθανότητα ο Μπάιντεν να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, μετά την συνομιλία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την 25η Μαρτίου, την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Εδώ και δεκαετίες, υπάρχει μια διπλωματική παράδοση που οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι των ΗΠΑ πραγματοποιούν την αρχική τους προσέγγιση στην Τουρκία και την Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα. Η πηγή στην Ουάσινγκτον εξήγησε ότι όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα τηλεφωνούσε πρώτα στον Μητσοτάκη, Τούρκοι αξιωματούχοι ενθάρρυναν τον Λευκό Οίκο να προγραμματίσει επίσης κλήση με τον Ερντογάν. Φάνηκαν δε σίγουροι ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη κλήση, ήταν πάνω από 50%.

Εάν ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν μιλήσουν πράγματι αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία έχουν ήδη μιλήσει οι δύο πλευρές μέσω των απεσταλμένων τους.

Δείτε τα κυριότερα από αυτά καθώς και την διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στο OnAlert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις