Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Προμηθέας – ΑΕΚ: “Βασίλισσα” για 5η φορά! Η Ένωση πήρε το Κύπελλο στο “θρίλερ” της Κρήτης (video)

Προμηθέας – ΑΕΚ: “Βασίλισσα” για 5η φορά! Η Ένωση πήρε το Κύπελλο στο “θρίλερ” της Κρήτης (video)
ΦΩΤΟ Intime

Η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Προμηθέα Πάτρας σε έναν κακό, ποιοτικά, αλλά… δραματικό τελικό και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία της. Με πρωταγωνιστή τον Ρέι (16 π.) και τον Νίκο Ζήση να… μιλάει στα δύσκολα η Ένωση “λύγισε” τον μαχητικό Προμηθέα, που είχε ως κορυφαίο τον Λεωνίδα Κασελάκη (15 π.) αλλά οι πολλές χαμένες βολές και η απειρία του κόστισαν στην προσπάθεια να κατακτήσει το τρόπαιο.

Θυμηθείτε το LIVE του τελικού ΕΔΩ

Το ματς

Από το ξεκίνημα του τελικού οι ομάδες παρουσιάστηκαν “σφιγμένες” στο παρκέ, με την ΑΕΚ να είναι αυτή που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα ιδιαίτερα όσον αφορά την επίθεση. Ο Προμηθέας προηγήθηκε με 5-0, χρησιμοποιώντας πολύ έξυπνα την παρουσία του Μαυροκεφαλίδη στη ρακέτα, τη στιγμή που η Ένωση σκόραρε το πρώτο της καλάθι, με τον Ματσιούλις, μετά από 3:50 λεπτά αγώνα! Το ματς ήταν “κλειστό” και με σκληρές άμυνες, συνεπώς το σκορ έμεινε σε χαμηλά επίπεδα με τον Προημηθέα να κρατάει το προβάδισμα (13-12), μετά το τέλος της πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΑΕΚ μπήκε αποφασισμένη να επιβάλλει το ρυθμό της, ασκώντας πίεση στο “κατέβασμα” της μπάλας των Πατρινών, ενώ αντίστοιχα βρήκε λύσεις από την περιφέρεια αρχικά με τον Ματσιούλις, ο οποίος έβαλε για πρώτη φορά την Ένωση μπροστά στο σκορ (14-13), και στη συνέχεια με τον Γιαννόπουλο.

Ο φόργουορντ της Ένωσης πέτυχε πέντε προσωπικούς πόντους, δίνοντας προβάδισμα ασφαλείας στην ομάδα του (16-21), ενώ ένα ακόμα τρίποντο του Τολιόπουλου ανέβασε το σερί σκοραρίσματος της ΑΕΚ στο 12-0, δίνοντάς της προβάδισμα 8 πόντων (16-24). Η Ένωση φαινόταν να παίρνει τον έλεγχο του τελικού μετά το νωθρό ξεκίνημα, αλλά ένα “ξέσπασμα” των Πατρινών με μπροστάρη τον Χολ στην επίθεση και τον Φίλερ στην άμυνα, τους επέτρεψε να πάνε στα αποδυτήρια όντας μόλις στο -3 (26-29) σε ένα κατά τ’ άλλα πολύ “κλειστό” τελικό, με χαμηλό σκορ και πολλά λάθη. 

Η ΑΕΚ πήρε τον έλεγχο του αγώνα στην τρίτη περίοδο, χάρη στην εξαιρετική άμυνά της, που είχε βγάλει εντελώς εκτός ρυθμού τον Προμηθέα. Η ομάδα της Πάτρας αναγκαζόταν να σουτάρει άστοχα από την περιφέρεια και δεν είχε τον τρόπο να ανατρέψει το προβάδισμα της Ένωσης, η οποία από την πλευρά της, προπορευόταν, αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει, καθώς οι πολλές άστοχες βολές και από τις δύο πλευρές κρατούσαν τις ομάδες κοντά και το σκορ… χαμηλά, με το σκορ να κλείνει στο 38-43 στην 3η περίοδο, μετά από ένα απίστευτο τρίποντο του Λίποβι, που έδωσε ψυχολογική ανάταση στους Πατρινούς.

Η 4η περίοδος ήταν πραγματικά δραματική… Ο Ρέι πήρε πρωτοβουλίες και ο Ζήσης έβαλε δύο τρίποντα, με τα οποία η ΑΕΚ προηγήθηκε 51-43 στο 35′ και φάνηκε να αγκαλιάζει το Κύπελλο. Ο Προμηθέας όμως δεν τα παράτησε. Συνέχισε να πιέζει στην άμυνα και με κορυφαίο τον Λεωνίδα Κασελάκη, που έκανε τα πάντα στην επίθεση, όχι μόνο μάζεψε τη διαφορά, αλλά ισοφάρισε στο 37′ 51-51 με σερί 8-0.

To μεγάλο τρίποντο του Ρέι ,από τα 8 μέτρα, έδωσε ξανά προβάδισμα στην ΑΕΚ με 54-51, ενώ ο ίδιος παίκτης λίγο μετά έκανε το σκορ 56-53, πριν ο Κασελάκης μειώσει ξανά στον πόντο (56-55) και τα τελευταία δευτερόλεπτα γίνουν… ρώσικη ρουλέτα.

Η πίεση του Προμηθέα σε όλο το γήπεδο στην επαναφορά της ΑΕΚ, μετά το καλάθι του Κασελάκη, επέτρεψε στον Τσάλμερς να εκμεταλλευτεί το κενό που είχε δημιουργήθεί και σε ανοιχτό γήπεδο έκανε με λέι απ το 58-55.

Ο Προμηθέας μείωσε ξανά 58-57 με δύο βολές του Χολ και στα 11” ο Σλότερ πήρε ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ ανανεώνοντας την επίθεση της ΑΕΚ και κρατώντας την στο κουμάντο του αγώνα. Ο Ρέι με δύο βολές στα 9” έκανε το 60-57 και ο Κασελάκης αστόχησε στο τρίποντο της… ισοφάρισης, με την ΑΕΚ να σφραγίζει τελικά τη νίκη και την κατάκτηση του Κυπέλλου με μία βολή του Γιαννόπουλου, που διαμόρφωσε το τελικό 57-61.

Προμηθέας Πάτρας (Γιατράς): Χολ 9 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λίποβι 7 (1), Αγραβάνης 2 (1/11 σουτ, 6 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 11 (1 τρίποντο, 11 ριμπάουντ), Κασελάκης 15 (5/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Μάτζαρης 3 (1), Κατσίβελης, Φίλερ 2, Τζόουνς.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Ρέι 16 (1), Τσάλμερς 3, Τολιόπουλος 3 (1), Ματσιούλις 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Γιάνκοβιτς 4, Χρυσικόπουλος 2, Ζήσης 11 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ρογκαβόπουλος, Γιαννόπουλος 6 (1), Σλότερ 5 (4 ριμπάουντ), Γκραντ 2.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις