Κόσμος

Χαμάς: Το σχέδιο Τραμπ για την Λωρίδα της Γάζας ισοδυναμεί με πρόθεση κατοχής του εδάφους

Οργισμένη αντίδραση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης για την πρόταση που εξετάζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Χαμάς απάντησε εκ νέου στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να πάρουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και να εκτοπιστεί ο πληθυσμός, για να μετατραπεί σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασέμ, δήλωσε σήμερα (06.20.2025) ότι το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ισοδυναμεί με «δήλωση πρόθεσης κατοχής» του παλαιστινιακού εδάφους.

«Οι δηλώσεις του Τραμπ για ανάληψη ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από την Ουάσινγκτον ισοδυναμεί με ανοιχτή δήλωση πρόθεσης για κατοχή του εδάφους», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

«Δεν χρειαζόμαστε καμία χώρα για να διοικήσει τη Γάζα και αρνούμαστε να αντικαταστήσουμε τη μια κατοχική δύναμη με μία άλλη», πρόσθεσε ο Κασέμ, επιβεβαιώνοντας ότι «η Γάζα ανήκει στον λαό της και [οι Παλαιστίνιοι] δεν θα φύγουν από εκεί».

Αντίδραση από Ισραήλ και Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεόν Σάαρ, δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη λεπτομέρειες για το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ερώτημα για τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το σχέδιο να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ότι θεωρεί τα όποια λαϊκίστικα σχόλια αντιπαραγωγικά και ότι αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις.

Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ισραήλ θα παραδώσει τη Γάζα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το τέλος των μαχών και αφού ο πληθυσμός του θύλακα θα έχει ήδη μετεγκατασταθεί αλλού, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει μετατραπεί από τραγωδία σε καταστροφή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκρήξεις σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ – Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον