Υγεία

Αλήθειες και μύθοι για την γλουτένη στο σώμα μας

Η παρουσιάστρια, Βάλια Χατζηθεοδώρου και η Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος, Φλώρα Λουκιανού μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την γλουτένη και τι προκαλεί στο σώμα μας.

Η Βάλια Χατζηθεοδώρου μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται την γλουτένη, με όσα έχει διαβάσει ή ακούσει μέχρι στιγμής.
«Εμπειρικά με έναν τρόπο, έχω καταλάβει πως αν φάω τρόφιμα που εμπεριέχουν γλουτένη θα φουσκώσω, θα έχω πρηξίματα. Δεν ξέρω αν έχω κάτι ή αν είναι στο μυαλό μου. Έχω ακούσει πολλά και δεν γνωρίζω ακριβώς», τόνισε.

Η κ. Λουκιανού έδωσε την επιστημονική πλευρά του θέματος μαζί με πρακτικές συμβουλές. «Είναι μία διατροφική τάση τα τελευταία χρόνια, και ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει οφέλη για την υγεία.

Βλαβερή είναι μόνο για τα άτομα που έχουν αποδεδειγμένα δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη που είναι αυτοάνοση πάθηση. Ουσιαστικά επηρεάζει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου και έχει διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα», είπε αρχικά.

«Για εκείνους που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα αλλά δεν έχει την παθολογία στο έντερο. Πολλοί λένε ότι έχουν δει απώλεια στο βάρος τους, ουσιαστικά όμως έχουν περιορίσει τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

«Υπάρχουν προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ότι είναι ελεύθερα γλουτένης. Μπορούν να καταναλωθούν, το ρύζι, η πατάτα, η κινόα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν γλουτένη. Αντίθετα τα δημητριακά, το σιτάρι το κριθάρι και η σίκαλη που είναι τα βασικά που περιέχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται.

Πρέπει να προσέξουμε το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν γλουτένη και είναι επίφοβα», ανέφερε η κ. Λουκιανού με τα προϊόντα που περιέχουν ή όχι γλουτένη.

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αν περιορίσουμε την γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην αρχή αλλά μετά μπορούμε να την εντάξουμε. Όλα είναι θέμα ισορροπημένης διατροφής.

Και οι υδατάνθρακες πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας είναι η βασική πηγή ενέργειας αλλά χρειάζεται να μην είναι σε βάρος άλλων θρεπτικών συστατικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Ο ΠΟΥ διαψεύδει κατηγορηματικά τον Τραμπ: Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ αυτισμού και παρακεταμόλης
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ αυτισμού και τη χρήση παρακεταμόλης
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1