Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Τζιχαντιστές: Πωλούν μέσω… eBay αρχαία αμύθητης αξίας! Ο ρόλος της Τουρκίας

Τζιχαντιστές: Πωλούν μέσω… eBay αρχαία αμύθητης αξίας! Ο ρόλος της Τουρκίας

Καταστρέφουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όχι γιατί θα θεωρούν ειδωλολατρικά αλλά γιατί θέλουν να πλουτίσουν. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βγάζουν τουλάχιστον 150-200 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 132-175 εκατ. ευρώ) το χρόνο από το λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων.

Αυτό υποστηρίζει η Ρωσία μέσω επιστολής του πρέσβη της στον ΟΗΕ. “Περίπου 100.000 πολιτιστικά αντικείμενα παγκόσμιας σημασίας, μεταξύ των και 4.500 αρχαιολογικοί χώροι – εννέα από τους οποίους περιλαμβάνονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της (…) ΟΥΝΕΣΚΟ – βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (…) στη Συρία και το Ιράκ”, ανέφερε ο πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η λαθραία εξαγωγή των αντικειμένων, γράφει, οργανώνεται από το τμήμα αρχαιοτήτων του Ισλαμικό Κράτος στο αντίστοιχο υπουργείο του φυσικών πόρων. Μόνο όσοι έχουν άδεια με σφραγίδα από το τμήμα αυτό επιτρέπεται να διεξάγουν ανασκαφές, να αφαιρέσουν και να μεταφέρουν αρχαιότητες.

Ο Ρώσος πρέσβης, ο οποίος έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Τουρκία ότι υποστηρίζει το ISIS αγοράζοντας πετρέλαιο από την οργάνωση, είπε ότι οι λεηλατημένες αρχαιότητες εξάγονται λαθραία κυρίως μέσω Τουρκίας. “Το κύριο κέντρο λαθρεμπορίου αντικειμένων της πολιτιστικής παράδοσης είναι η τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ, όπου τα κλεμμένα αντικείμενα πωλούνται σε παράνομους πλειστηριασμούς και κατόπιν μέσω ενός δικτύου καταστημάτων αντικειμένων τέχνης καθώς και της τοπικής (τουρκικής) αγοράς”, υποστήριξε.

Ο Τσούρκιν είπε ότι κοσμήματα, νομίσματα και άλλα κλεμμένα αντικείμενα μεταφέρονται στη Σμύρνη, την Μερσίνη και την Αττάλεια, όπου κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος παράγουν ψεύτικες πιστοποιήσεις προέλευσης.

“Μετά οι αρχαιότητες προσφέρονται συχνά σε συλλέκτες από διάφορες χώρες, γενικώς μέσω των ιστότοπων πλειστηριασμών όπως το eBay και εξειδικευμένων διαδικτυακών καταστημάτων”, είπε, και ανέφερε αρκετούς άλλους διαδικτυακούς ιστότοπους πλειστηριασμών που έχουν πουλήσει αρχαιότητες λεηλατημένες από το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσφατα, πρόσθεσε, το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τη χρήση των κοινωνικών δικτύων “για να παρακάμψει τον μεσάζοντα και να πουλήσει αρχαιότητες απ’ ευθείας σε αγοραστές”, είπε.

Το eBay ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ενήμερο των κατηγοριών ότι χρησιμοποιούνταν για να πουληθούν λεηλατημένα αντικείμενα. “Το eBay έχει παντελώς μηδενικό ενδιαφέρον να φιλοξενήσει παράνομες καταχωρήσεις πολιτιστικών ή ιστορικών αγαθών στις πλατφόρμες μας”, ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας ότι “εξετάζουμε τους ισχυρισμούς της επιστολής αυτής. Προς το παρόν, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια άμεση απόδειξη καταχωρήσεων για αντικείμενα στο eBay τα οποία προέρχονται από λεηλασίες της ISIL ή παρόμοιες ενέργειες”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε