Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Με ρεκόρ και… καρφιά Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Με ρεκόρ και… καρφιά Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Με ρεκόρ ψήφων, καταρρίπτοντας εκείνο του προκατόχου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Βουλής, η δεύτερη γυναίκα στο αξίωμα μετά την Άννα Ψαρρούδα Μπενάκη το 2004.

Παρουσία και τον γονιών της οι οποίοι «καμάρωναν» την κόρη τους να αναλαμβάνει τον 3ο τη τάξει  πολιτειακό αξίωμα –  ο Νίκος Κωνσταντόπουλος από τα έδρανα των αξιωματούχων και η Λίνα Αλεξίου από τα θεωρεία – η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της ομιλία στο Σώμα, δήλωσε πως «η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται μαζί με την ελληνική κοινωνία να γράψει ιστορία έχοντας τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία ως διαπραγματευτική αξία».



Η νέα Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε πως επί της θητείας της δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες αλλά και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αντιβαίνουν το Σύνταγμα. Παράλληλα, κοιτώντας προς τα κυβερνητικά έδρανα κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς να έρχονται στο Κοινοβούλιο και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών. Με αυτή την αναφορά, που υπέκρυπτε και μία αιχμή προς τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που δεν συμμετείχε συχνά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ξέσπασαν χειροκροτήματα στην αίθουσα και όλοι γέλασαν, κυρίως ο κ. Τσίπρας.


Παράλληλα η κ. Κωνσταντοπούλου δεσμεύτηκε πως θα αναβαθμίσει τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσει  με νομιμότητα και διαφάνεια η διεκπεραίωση, όπως είπε, των εκκρεμών υποθέσεων, όπως είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα «είτε πρόκειται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά πρόσωπα είτε πρόκειται για εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών διαφθορέων όπως στις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών».



Η νέα Πρόεδρος χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη τη δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα καλύπτει μόνη της τα του οίκου της. «Η χώρα μας και ο λαός της υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνον τον οίκο μας και είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαρίσουν τα του συλλογικού ευρωπαϊκού οίκου μας» τόνισε η κ. Κωνσταντπούλου.

Ακόμη η κα Κωσνταντοπούλου είπε πως το Κοινοβούλιο θα αναλάβει ενεργό συμβολή στην προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την πρόβλεψη ρητρών ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης του λαού μας.




Μόλις τελείωσε την ομιλία της και κάθισε στην καρέκλα του Προέδρου της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε και την πρώτη της… παρατήρηση: “η θέση του Προέδρου δεν είναι φτιαγμένη για αριστερόχηρες” είπε.

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, στη μυστική ψηφοφορία, έλαβε 235 ψήφους, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την ελληνική Βουλή. Από τους 298 βουλευτές που ψήφισαν, καθώς απουσίασαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Νίκος Δένδιας που ήταν κλινήρης λόγω δηλητηρίασης, μόλις 61 επέλεξαν το λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ υπήρξαν και δυο άκυρα.
Τα 61 λευκά υποδηλώνουν πως περίπου 32 βουλευτές πήγαν κόντρα στη θέση του κόμματος τους να στηρίξουν την κ. Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ – που παραδοσιακά ψηφίζει παρόν – και της Χ.Α., είχαν δηλώσει πως θα ψηφίσουν την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρο της Βουλής.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε