Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κατηγορηματικός ο Βαρουφάκης μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο: Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα μας απαντήσουν θετικά – Το μνημόνιο τελείωσε χθες

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Τι προέκυψε από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες
Βαρουφάκης: “Δεν θα παγώσω τίποτα εκτός από τα μνημονιακά μέτρα”
– Νέο Eurogroup αν οι εταίροι πουν… “nein” προαναγγέλει ο Βαρουφάκης, αλλά δηλώνει σχεδόν βέβαιος για συμφωνία
– Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως βρίσκεται σε συννενόηση με τους εταίρους και πως την Δευτέρα η Ελλάδα θα είναι πανέτοιμη
– Τι θα περιλαμβάνεται στο έγγραφο που θα σταλεί την Δευτέρα στην Ευρώπη
Δραγασάκης: “Θα στείλουμε μόνο ένα μέρος μίας μεγάλης λίστας μεταρρυθμίσεων
– Τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα το βράδυ για τις τελικές αποφάσεις

Μετά από ένα δραματικό, μαραθώνιο και γεμάτο ένταση και παρασκήνιο Eurogroup το βράδυ της Παρασκευής, σήμερα Σάββατο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο διεξήχθη σε… αρκετά πιο ήρεμους τόνους.

Άλλωστε η καταρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, που προβλέπει τετράμηνη παράταση του προγράμματος χρηματοδότησης για την χώρα μας, μετέτρεψε σε -κυρίως- διαδικαστικό τον χαρακτήρα της αποψινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Κύριος άξονας της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, των μελών της κυβέρνησης σχετικά με τα τεκταινόμενα του Eurogroup που έγινε στην “καρδιά” της ευρωπαϊκής συνεργασίας, τις Βρυξέλλες.

Τι ειπώθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο


Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο έγινε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρχε αρνητικό κλίμα, ούτε καν διάθεση κριτικής από οποιονδήποτε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τα όσα ειπώθηκαν με την… ευρωπαϊκή στο χθεσινό (σ.σ. Παρασκευή) Eurogroup, το οποίο έφερε και την καταρχήν συμφωνία.

Εκτός από την ενημέρωση που έγινε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με το Eurogroup, έγινε φυσικά συζήτηση σχετικά και με το έγγραφο που πρέπει η ελληνική πλευρά να στείλει μέχρι την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Τι θα περιλαμβάνεται στο έγγραφο

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το έγγραφο που πρέπει να παραδοθεί την Δευτέρα, θα έχει κυρίως θεσμικό πλαίσιο.

Αυτό σημαίνει πως θα δίνεται έμφαση σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η πάταξη της διαφθοράς, και η καλύτερη δυνατή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, τονίζεται πως δεν θα υπάρχουν αναφορές σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ή με το ασφαλιστικό.

Μετά την αποστολή του από την ελληνική πλευρά, θα γίνει τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, ούτως ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο “τσάρος” της ελληνικής Οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε δηλώσεις στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, στις οποίες εξέφρασε την σιγουριά του για θετική έκβαση της υπόθεσης.

Βαρουφάκης: “Δεν θα “παγώσω” τίποτα, εκτός απο τα μνημονιακά μέτρα. Το μνημόνιο τελείωσε χθες”

Ο κ. Βαουφάκης τόνισε συγκεκριμένα: “Είμαστε αισιόδοξοι πως η απάντηση θα είναι θετική. Αν πουν όχι, πράγμα που το αποκλείω, θα συγκλιθεί νέο Eurogroup την επόμενη μέρα. Ο κατάλογος πιστεύω πως θα εγκριθεί και μετά ξεκινάμε μία νέα διαδικασία”.

Σε ερώτηση για το αν το έγγραφο αυτό συντάσσεται μόνο από την ελληνική πλευρά, απάντησε: “Αποκλειστικά από την ελληνική πλευρά γίνεται η σύνταξη. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους, αλλά η σύνταξη γίνεται απο εμάς”.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν από την πλευρά του “κόκκινες γραμμές”. ο κ. Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός: “Θα σας απαντήσω μονολεκτικά. Όχι. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ναι, δεν θα γίνει νέο Eurogroup και θα στην συνέχεια θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας”

Η αισιοδοξία του Τσίπρα


“Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους και κάνουμε εντατική δουλειά το Σαββατοκύριακο ώστε την Δευτέρα να είμαστε έτοιμοι” τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους σε μια ανάπαυλα της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει με μια μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων από την οποία θα στείλει ένα μέρος.

Σε ερώτηση για τον αν επρόκειτο να καθυστερήσει η συνεδρίαση, απάντησε με χιούμορ: “Να μην συζητήσουμε και εμείς, μόνο ο Σόιμπλε θα μιλάει;”

Φωτό: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε