Κόσμος

Ένα… μέτωπο λιγότερο – Άρση πολιτικού αδιεξόδου στην Αλβανία

Σε συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η Αλβανία από τις αρχές το χρόνου, κατέληξαν, σήμερα (18.05.2017), στα Τίρανα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων και ανήγγειλαν την εξεύρεση κοινής φόρμουλας για τη διαδικασία διενέργειας των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 18 Ιουνίου και πιθανότατα πλέον θα μετατεθούν.

Οι δυο ηγέτες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, λέγοντας πως αυτές θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.

Πληροφορίες όμως που διέρρευσαν στα ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι η συμφωνία έγινε στην βάση της πρότασης του Γερμανού ευρωβουλευτή Μακ Άλιστερ, που είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, το προηγούμενο διάστημα να μεσολαβήσει προς εκτόνωση της κατάστασης.

Χρειάστηκε να μεταβεί, τη Δευτέρα, στα Τίρανα, ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Γι για να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να πείσει τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν.

Στο πακέτο Μακ Άλιστερ προβλέπεται μετάθεση των εκλογών για ένα μικρό διάστημα, συγκρότηση κυβέρνησης με υπηρεσιακούς υπουργούς στα “ευαίσθητα” χαρτοφυλάκια, έναν αντιπρόεδρο κοινής επιλογής και πάντως όχι την παραίτηση του κ. Ράμα που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση.

Εφόσον η συμφωνία εφαρμοστεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να άρουν την απόφασή τους για αποχή από τις εκλογές και να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρέμεινε εγκλωβισμένος πίσω από καταρράκτη της Καλιφόρνια για 2 ημέρες: Δείτε βίντεο από τη δραματική διάσωσή του
Το ερμητικό νερό έσπασε το σχοινί του 46χρονου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί σε σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη - «Πρόκειται για εκπληκτική ιστορία επιβίωσης»
Καταρράκτης
Στις 20:00 η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ζελένσκι και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνόδευσαν τον Ουκρανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Γιατί ο Πούτιν έχει «εμμονή» με το Ντονμπάς: Ο ρόλος της περιοχής στον τερματισμό του πολέμου και το όραμα του Ρώσου
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει το Ντονμπάς από το 2014 - Η περιοχή υπήρξε το πεδίο των πιο αιματηρών μαχών του πολέμου και αποτελεί το κύριο επίκεντρο της επίθεσης της Ρωσίας
Βλάντιμιρ Πούτιν 2
Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένκι και Ευρωπαίους: «Δεν πρόκειται να ανακτηθεί η Κριμαία ούτε να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»
Στις 20:00 η συνάντηση των 2 ηγετών - Τι ώρα θα ξεκινήσει η σύνοδος με τους Ευρωπαίους ηγέτες - Η πρώτη ανάρτηση του Ζελένσκι αφού έφτασε στις ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ / Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
5
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο πλευρό του Ζελένσκι: Οι ελπίδες, οι πιέσεις και τα διαπραγματευτικά «όπλα» στη συνάντηση με τον Τραμπ
Ο Ζελένσκι αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από τον Τραμπ να αποδεχτεί τη συμφωνία που πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 12