Πολιτική

Βίτσας για Τουρκία: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

Τις απαράβατες ελληνικές «κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, δεν διεκδικεί κάτι», από την άλλη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κόκκινες γραμμές, που δεν είναι άλλες από την εθνική κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία, τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Επειδή κάποιος μιλά για ‘γκρίζες ζώνες’, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν κιόλας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, είπε πως παρότι η χώρα μας δεν θα μπει σε διαδικασία τεχνητής έντασης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, υποστήριξε ότι οι δανειστές μας, μπορούν να παίξουν πιο εποικοδομητικό ρόλο με στόχο να πέσει η τουρκική προκλητικότητα, δεδομένου άλλωστε, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα, απέδωσε τις ενέργειες της γείτονος σε εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει στα ανατολικά της.

Επιπροσθέτως, ο Δ. Βίτσας συνέστησε στην Τουρκία να μην χρησιμοποιεί ως «όπλο» το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ είναι στην πραγματικότητα ανθρωπιστικό. Γιατί στην περίπτωση που αλλάζει χαρακτήρα, τότε γίνεται επιθετική ενέργεια, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στους εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων, με αφορμή ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βίτσας επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για πλήρη ενημέρωση, μόλις υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα προγράμματα για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο προσανατολισμός του υπουργείου, τόνισε, είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων μέσων και των τριών Όπλων, ενώ η αναβάθμιση των F-16 αποτελεί αίτημα από το 2009.
«Δεν είμαστε αφελείς. Οι σχετικές δαπάνες που θα είναι σε βάθος 10ετίας με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, δεν θα βγουν από λεφτά που δεν έχει ο ελληνικός λαός» επισήμανε και κάλεσε τους δανειστές να συνδράμουν, διότι όπως είπε, τα κονδύλια που δαπανώνται είναι μεγάλα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Τέλος, με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας για προμήθεια αεροσκαφών F-35 – για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Ελλάδα – ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα τα έχει πριν το 2021 και σχολίασε περαιτέρω, ότι όποιος δεν μπει στο πρόγραμμα παραγωγής τους, δεν θα τα έχει πριν από το 2022-23.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δένδιας: Εθελοντική στράτευση γυναικών το 2026 – Έχουμε το καλύτερο anti drone σύστημα για τα Bayraktar
«Θα ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα 150 εθελοντριών για να μπορέσουμε να συνδέσουμε τις γυναίκες περισσότερο με τις Ένοπλες Δυνάμεις διότι στα επαγγελματικά μας στελέχη είμαστε αρκετά καλά» τονίζει ο ΥΕΘΑ
Νίκος Δένδιας 11
Βασίλης Κικίλιας: Η απάντηση στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ΕΔΕ στο λιμενάρχη Χανίων – «Η ανθρωπιά δεν είναι άλλοθι για συγκάλυψη»
«Έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών. Ειδικά για τον Λιμενάρχη Χανίων, είθισται στη διαδικασία μιας ΕΔΕ, να μην παραμένει στη θέση ευθύνης ο διερευνώμενος, για να μην παρακωλύεται η έρευνα»
Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας στα έδρανα της Βουλής 41