Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιταλίας

Η Ευρώπη δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε πρόσφυγες και μετανάστες, κλείνοντας τα σύνορά της και "καταδικάζοντας" χιλιάδες ανθρώπους, κατατρεγμένους από τον πόλεμο, να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης που έκλεισαν τα σύνορά τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιταλίας στο προσφυγικό.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα. Ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο εφημερίδων Leading European Newspaper Alliance (Lena) στο οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων η ισπανική El Pais και η γερμανική Welt.

Ο Ποντίφηκας κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. Και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επεσήμανε ότι ασφαλώς κάθε χώρα «έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες».

Ο Τραμπ

Δεν ήταν δυνατόν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να μην αναφερθεί και στην ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει ούτε να χαίρεται, ούτε να τρομάζει» με αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν. «Ας δούμε πρώτα τί θα κάνει και μετά θα σχηματίσω άποψη» δηλώνει.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη και μάλιστα συνέκρινε εμμέσως τη σημερινή εποχή με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. «Ο Χίτλερ δεν άρπαξε την εξουσία, αλλά εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Σε στιγμές κρίσης, η ορθή κρίση δεν λειτουργεί», επεσήμανε ο Πάπας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 5
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας