Κόσμος

Πρός τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε ένα χρόνο οδεύει η Ισπανία – Δεν συνεργάζονται οι Σοσιαλιστές με τον Ραχόι

Η Ισπανία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συνεχίσει να εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποίησε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) και υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός του PSOE Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε να «επιτελέσει το έργο» των συντηρητικών, εισερχόμενος σε μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού ή εγκρίνοντας μια συμφωνία για να ορκιστεί νέα κυβέρνηση, έπειτα από τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον Ραχόι. «Εάν ο κ. Σάντσεθ επιμείνει στο “όχι” του, τότε πάμε σε νέες εκλογές», υπογράμμισε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατόπιν.

Παρότι κέρδισε και στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, ο Ραχόι συνεχίζει να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνησή του ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά μόνο να διεκπεραιώνει τρέχουσες υποθέσεις. Δεν μπορεί να προωθήσει τη μείωση των δημοσίων δαπανών, την οποία αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε να λάβει μέτρα κατευνασμού των αυτονομιστικών πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας.

Ο Ραχόι είπε στους δημοσιογράφους πως πρότεινε στον Πέδρο Σάντσεθ να συζητήσουν για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, συγκεκριμένα για τις θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως ο Σάντσεθ επέμεινε στο ότι είτε υπάρξει συμφωνία των κομμάτων της δεξιάς είτε όχι, «η αριστερά δεν πρόκειται να υποστηρίξει τη δεξιά». Ωστόσο άλλα κόμματα της συντηρητικής παράταξης στην Ισπανία αρνούνται μέχρι τώρα να καταλήξουν σε μια συνεννόηση με τον Ραχόι, το κόμμα του οποίου δεν διαθέτει παρά μόνο 137 βουλευτές επί του συνόλου των 350.

Ο Ραχόι είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί την Τετάρτη με τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος όμως το μόνο το οποίο συμφωνεί να κάνει ως τώρα είναι να εισηγηθεί στους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να απόσχουν. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλιζε την υποστήριξη των Πολιτών του Ριβέρα (32 έδρες), αυτό δεν θα αρκούσε για να φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες).

Αν το «όχι του Σοσιαλιστικού Κόμματος εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης και πάμε σε νέες εκλογές», αυτό θα είναι «παραλογισμός, τρέλα», επέμεινε ο Ραχόι.
Ο Σάντσεθ δεν έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο το κόμμα του να απόσχει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως πρότεινε ο προκάτοχός του και πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας (1982-1986) Φελίπε Γκονσάλεθ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς πατέρας και γιος σκόρπιζαν τον θάνατο επί 10 λεπτά στο Σίδνεϊ - Τα νόμιμα όπλα και οι έρευνες για τη σχέση του 24χρονου με το ISIS
«Οποιοσδήποτε θα ευχόταν να έχει έναν γιο σαν τον δικό μου», λέει η μητέρα του μικρότερου δράστη - Στους 40 οι τραυματίες, 5 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση - 6 πυροβόλα όπλα είχε νόμιμα στην κατοχή του ο μεγαλύτερος δράστης
REUTERS
Δέκα λεπτά απόλυτου τρόμου σκόρπισαν πατέρας και γιος στο Σίδνεϊ - Στους 16 ο αριθμός των νεκρών μετά το αιματοκύλισμα
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η παραλία ήταν γεμάτη με κόσμο, όταν άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ η αστυνομία τόνισε ότι περίπου 1.000 άτομα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση του Χάνουκα
Μια γυναίκα ανάβει ένα κερί για να το τοποθετήσει σε μια σύνθεση σε σχήμα Αστέρα του Δαυίδ κατά τη διάρκεια αγρυπνίας κοντά στην παραλία, που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα θανατηφόρο πυροβολισμό στην παραλία Bondi του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Χανουκά, στο Τελ Αβίβ
12
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί