Πολιτική

Συγχαρητήρια Μοσκοβισί στον Έλληνα υπ.Οικονομικών – Τσακαλώτος: “Χωρίς την Κομισιόν δεν θα βρίσκαμε λύση σε ασφαλιστικό και φορολογικό”

Τα εύσημα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στις ελληνικές αρχές απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του Μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο.

«Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τα 7,5 αυτά δισ. θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρυθμισμένη», τόνισε ο Ευρωπαίο επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι το ΔΣ του ESM αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στη σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου. Ο επίτροπος Οικονομικών συνεχάρη την κυβέρνηση, τις αρχές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί. Ανέφερε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κομισιόν και τους θεσμούς αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο και ακολούθησε.

Αυτός ο οδικός χάρτης, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος. «Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, πως αφενός πρέπει η διαδικασία της δεύτερης πια αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος να γίνουν παράλληλα, αλλά εξήγησε πως και η κυβέρνηση αυτή ως «αριστερή κυβέρνηση» θα πρέπει να αναζητήσει μια διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που επικρατούσε πριν από το 2008, προχωρώντας την προσαρμογή με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα, στους εργαζομένους και το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: «Ανάγκη για επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου»
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να υπηρετήσει τον ιστορικό της ρόλο: να είναι το οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ασθενή που παίρνει φάρμακα στο σπίτι του: «Μικρότερες οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»
Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του ασθενή μίλησε και για τις μεταμοσχεύσεις αλλά και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο όπου θα γίνουν τα εγκαίνια το επόμενο διάστημα
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αντιμετωπίζουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια μετασχηματιστική τεχνολογία» – Η συζήτηση στο Athens Innovation Summit
Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με προτεραιότητα τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μετρό Συντάγματος μία ημέρα πριν τα «εγκαίνια» της 24ωρης λειτουργίας του
Συνομίλησε με εργαζόμενους στο κέντρο ελέγχου του μετρό και ευχαρίστησε το προσωπικό όλων των μέσων μεταφοράς για τη στήριξή του στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 10