Οικονομία

Η Κύπρος βγήκε από το Μνημόνιο αλλά την απειλεί η ΕΚΤ

Η Κύπρος διατρέχει τον κίνδυνο να εξαιρεθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων τις οποίες κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω από το επίπεδο της επένδυσης και αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της ΕΚΤ.

Η Κύπρος αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα και είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές έπειτα από τα τρία χρόνια δανεισμού της με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ΕΚΤ είχε παραβλέψει την προϋπόθεση τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας να θεωρούνται επένδυση στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά η εξαίρεση αυτή είχε αποφασιστεί υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επομένως ο τερματισμός του προγράμματος, με ειρωνικό τρόπο, μπορεί να σημάνει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

«Η άρση της εξαίρεσης και η απώλεια της επιλεξιμότητας για το Πρόγραμμα Αγοράς Αξιόγραφων του Δημόσιου Τομέα αποτελεί συνέπεια των κανόνων για τις διασφαλίσεις και του τέλους του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ωστόσο μια άλλη πηγή ανέφερε πως οι συνέπειες που αναμένεται να έχει κάτι τέτοιο για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι περιορισμένη, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα αυτά σταδιακά βελτίωσαν τη χρηματοδοτική τους θέση.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Διασπασμένη η ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Σενάρια για δύο ταχύτητες ανάλογα με τον κλάδο των εξαγωγών
Σε δύο μπλοκ έχουν χωριστεί οι χώρες της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί δύο ταχυτήτων ανάλογα με τον κλάδο των εισαγωγών από την ΕΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2