Πολιτική

Στενό… μαρκάρισμα στον Α. Τσίπρα για τους πρόσφυγες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περιοδεία του σε Χίο και Λέρο προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής όπου η χώρα θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε νέο κλοιό πιέσεων με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα.

Η πρόταση για σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δημιουργεί ήδη πονοκεφάλους στην Αθήνα δημιουργώντας νέα δεδομένα ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμετ Νταβούτογλου ο οποίος εξελίσσεται σε τακτικό θαμώνα στα…στέκια των Βρυξελλών εξαιτίας και του αναβαθμισμένου ρόλου που έχει η Τουρκία στην προσφυγική κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται πλέον να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί καθώς οι ευρωπαίοι αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για την προσφυγική κρίση ρίχνοντας όλο τις ευθύνες στην Αθήνα για το κύμα ξενοφοβίας που σαρώνει την ΕΕ.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου συζήτηθηκε η ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν εκ μέρους της Επιτροπής ενημέρωσε τους υπουργούς για το σχέδιο δημιουργίας European Border and Coast Guard που θα αντικαταστήσει τη Frontex, πρόταση την οποία παρουσίασε ταυτόχρονα και ο Φράνς Τίμερμανς στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας δύναμης δηλαδή που θα έχει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πόρους και τη δυνατότητα να να επεμβαίνει -σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης- ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κράτους μέλους.

Το μόνο αισιόδοξο για την ελληνική πλευρά είναι ότι η συζήτηση που ξεκινά, όπως μεταφέρουν αρμόδιο κύκλοι Αθηνών και Βρυξελλών χρειάζεται πολλούς μήνες για να καταλήξει αφού περνάει από Κολέγιο Επιτροπών, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο, που χτες ενημερώθηκε και εν συνεχεία θα μπει σε μια μακρά διαδικασία σχολιασμού απο Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο γεγονός που αφήνει μάλλον πολλά περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση.

Να σημειωθεί τέλος έχουν διατυπωθεί ήδη επιφυλάξεις και ενστάσεις στη συνεδρίαση του συμβουλίου των ΥΠΕΞ από αρκετούς υπουργούς, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας, ενώ άλλοι υπουργοί αν και δεν τοποθετήθηκαν άμεσα για το θέμα εξέφρασαν σαφείς επιφυλάξεις τους στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έριξαν σήμερα 8,5 τόνους τροφίμων στη Γάζα – Δείτε βίντεο
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»
Τα αεροπλάνα που πέταξαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
40
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μαχμούντ Αμπάς – Ανησυχία για τη Γάζα και στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή από την Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς 2
Η ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση στον Ευαγγελισμό»
«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
Λένα Σαμαρά 24
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 41