Πολιτική

Γιατί έφυγε τρέχοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας

- Έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρωθυπουργό να φεύγει σχεδόν τρέχοντας από το Προεδρικό Μέγαρο
- Έφυγε πρώτος μιάμιση ώρα μετά το γεύμα που παρέθεσε στον ίδιο και στους πολιτικούς αρχηγούς ο Προκόπης Παυλόπουλος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
- Οι εξελιξεις είναι ραγδαίες και ο κ. Τσίπρας έπρεπε να μιλήσει τηλεφωνικά με Μέρκελ και Ολάντ

Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Μάλιστα είπε στους αρχηγούς ότι έπρεπε να φύγει πρώτος και γρήγορα γιατί έπρεπε να έχει μια σημαντική επικοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις στον οικονομικό τομέα είναι πολλές. Η τρόικα, τελικά μάλλον θα έρθει την Δευτέρα ενώ σύμφωνα με τους Financial Times οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν την 11η Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επικαλούμενο διπλωματική πηγή της Ευρωζώνης το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Peter Spiegel, αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν ότι έκαναν και για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που έληξε στις 20 Ιουλίου: Να χορηγήσουν ένα δάνειο – «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Ο ΕΜΧΣ δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.

Για το μεγαλύτερο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, οι διαπραγματευτές είχαν εστιάσει σε δύο επίμαχα θέματα: Την απλοποίηση του περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ της Ελλάδας και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου της. Τα μέτρα αυτά ψηφίσθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Οι συζητήσεις θα επεκταθούν τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, σε δύο τομείς, όπου οι πιστωτές θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας: Στους νόμους για την αγορά εργασίας και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων.

“Στη συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποσχέθηκε ‘τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων’ και νομοθεσία για τις ‘συλλογικές απολύσεις’ που θα είναι εναρμονισμένη με τα πρότυπα της ΕΕ. Το τι θα σημάνουν αυτά όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, θα είναι θέμα της διαπραγμάτευσης”, αναφέρει το δημοσίευμα. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής καλεί, επίσης, για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των πωλήσεων του γάλακτος και του ψωμιού καθώς και τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα ονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα», περιλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών μεταφορών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 27
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση κατά την έξοδο των εκδρομέων προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης ενάντια στους αγρότες
Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη ζητούν λύση στο αγροτικό, που θα καλύψει τόσο τον βραχύ ορίζοντα, όσο και τον μακροπρόθεσμο, κάτι που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για εξόρμηση πόρτα – πόρτα: Σε εγρήγορση ακόμα και τις γιορτές
Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανασκουμπωθούν και τα συνεδριακά όργανα, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο
Τα κάλαντα στον Νίκο Ανδρουλάκη 8