Κόσμος

Στην Τουρκία ο Πάπας, θα επισκεφτεί το μαυσωλείο του Κεμάλ

Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά από σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος. Θα δει τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Πάπας θα επισκεφθεί τους ίδιους συμβολικούς τόπους που επισκέφθηκε το 2006 και ο προκάτοχός του Βενέδικτος 16ος: στην Άγκυρα το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Κωνσταντινούπολη το Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Άγκυρα το απόγευμα της Παρασκευής, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας , πριν συναντηθεί με το πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ.

Το ουσιαστικό μέρος της επίσκεψής του αφορά την Κωνσταντινούπολη, όπου η επίσκεψη θα αφιερωθεί στις σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την μικρή καθολική κοινότητα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο του Βατικανού I.Media, δεν αποκλείονται εκπλήξεις εκτός του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, όπως συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Ιρακινούς και Σύρους πρόσφυγες.

Αυτή η κίνηση θεωρείται αναμενόμενη μετά την έκφραση της επιθυμίας του το καλοκαίρι να υποστηρίξει στο ιρακινό Κουρδιστάν τις κοινότητες των καθολικών και των ορθόδοξων χριστιανών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους διωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Ρώμη, το Βατικανό θέλει πάντως να αποφύγει την πολιτική εκμετάλλευση μίας τέτοιας συνάντησης με πρόσφυγες, τη στιγμή που η Άγκυρα διαδραματίζει έναν περιπεπλεγμένο ρόλο στη συριακή σύρραξη: η Τουρκία συνεργάζεται με τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν θέλει να παίξει το παιγνίδι των Κούρδων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα