Πολιτική

«Γιατί παραιτήθηκα!» – Ο Έλληνας πρέσβης στην Γερμανία λύνει την σιωπή του στην Deutsche Welle

- «Δεν παραιτήθηκα λόγω της δυσαρέσκειας Παπούλια για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση της νεας πρεσβείας στο Βερολίνο», λέει ο Έλληνας πρέσβης
- «Δεν φημίζομαι ότι παίρνω εν θερμώ αποφάσεις, ούτε είμαι κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσα να φτάσω στο σημείο να υποβάλω την παραίτησή μου»
- Deutsche Welle: Ο Ζωγράφος είχε προειδοποιήσει τον Σαμαρά να μην επισκεφθεί το Βερολίνο τώρα γιατί η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή για την Ελλάδα αλλά δεν εισακούσθηκε!

Ρεπορτάζ για την παραίτηση του Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Παναγιώτης Ζωγράφος χαρακτήρισε αναληθείς τις εικασίες που ήθελαν ως αιτία της παραίτησής του τη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του νέου κτιρίου της πρεσβείας στο Βερολίνο. Ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ο πρεσβευτής δεν έχει αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα.

«Ο κ. Ζωγράφος επίσης διέψευσε ότι η παραίτησή του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση.»

«Οι λόγοι της παραίτησής του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο υπουργείο Εξωτερικών και μόνο εκεί», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Ζωγράφος «δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμώ αποφάσεις και ούτε είναι κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του- άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφασή του. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;», διερωτάται ο συντάκτης. Προσθέτει ότι κανονικά ο πρεσβευτής «θα έπρεπε να συμμετάσχει και αυτός, δεδομένου ότι, εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται, είναι άριστος γνώστης του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή, όπως του καταλογίσθηκε, δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ό,τι αφορούσε τη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ» και καταλήγει:

«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της, o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο

Γιατί παραιτήθηκε ο πρέσβυς μας στο Βερολίνο αμέσως μετά το ταξίδι Σαμαρά;

Εξάψαλμος Παπούλια για την πρεσβεία στη Γερμανία: Σαν το Γεφύρι της Άρτας

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ενοχλήθηκε από τα πληκτρολόγια των δημοσιογράφων

Το ιπποφαές που κέρασε η Μέρκελ τον Σαμαρά, η Αμφίπολη και ο Μέγας Αλέξανδρος

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παύλος Μαρινάκης να είναι πιο μετρημένος γιατί εκπροσωπεί τη χρεοκοπία, την κρίση και την κυβέρνηση των σκανδάλων
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία στις 21 Αυγούστου 2018»
ΣΥΡΙΖΑ 1
ΥΠΕΘΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Αξιοποίηση Ακινήτων ΕΔ και Σύσταση αρμόδιου Ταμείου και Φορέα» – Τι αλλαγές φέρνει
Κατατέθηκε χθες Παρασκευή (18.07.2025) στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) που αφορά την αξιοποίηση Ακινήτων...
Στρατιώτης - ΓΕΣ
Παύλος Μαρινάκης για τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 2015: Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ανίκανος διαπραγματευτής και έπαιξε τη χώρα στα ζάρια
«Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ανίκανος διαπραγματευτής και υπέγραψε ότι του έθεσαν οι δανειστές με το τρίτο μνημόνιο και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 99 χρόνια»
Ο ΠαύλοςΜαρινάκης 4
Ο Ευάγγελος Αντώναρος καλεί Καραμανλή, Σαμαρά, Παπανδρέου και Τσίπρα να ζητήσουν την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη
«Η λύση είναι μία: Απαλλαγή από αυτή την κυβέρνηση της λοβιτουρας της συγκάλυψης και του ψεύδους» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Καραμανλή και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ευάγγελος Αντώναρος 29
Στη δημοσιότητα τα πλήρη πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 2015 - Οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα και το «μάζεψε τους υπουργούς σου» του Μεϊμαράκη
Στις 110 σελίδες των πρακτικών αποτυπώνεται το κλίμα της αγωνίας, τα πολιτικά διλήμματα για τη δραματική διαπραγμάτευση, οι εντάσεις και οι αποφάσεις που τελικά καθόρισαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
Το ιστορικό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 2015 40