Κόσμος

Απεργία επ’ αόριστον από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου της Μαδρίτης

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον δήμο της Μαδρίτης άρχισαν σήμερα απεργία επ’ αόριστον για να καταγγείλουν τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς τους στο κατώτατο νόμιμο όριο και την απόλυση του 20% του προσωπικού, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον από τα μεσάνυχτα και η οποία θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί αυτή η τρέλα», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος ντελ Ρίο, εκπρόσωπος του συνδικάτου UGT.

Προς το παρόν τα συνδικάτα και διεύθυνση δεν βλέπουν λύση στη διαμάχη. «Δεν βλέπω να υπάρχει λύση. Η Μαδρίτη θα μετατραπεί σε χοιροστάσιο», προειδοποίησε ο Φρανθίσκο Χαργόν, πρόεδρος της ένωσης εταιρειών καθαριότητας της Μαδρίτης (Aselip).

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν τα σχέδια της Aselip που προς το παρόν προβλέπουν την κατάργηση 1.100 θέσεων εργασίας, οι οποίες προστίθενται σε 350 που καταργήθηκαν τον Αύγουστο. Επίσης σχεδιάζεται μείωση των μισθών, η οποία ενδέχεται να φτάσει ως το 40%.

«Ένας κηπουρός κερδίζει 900 ευρώ και ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα 1.050 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια μείωση μισθού στο επίπεδο του κατώτατου», δηλαδή περίπου 650 ευρώ, υπογράμμισε ο ντελ Ρίο.

Η Aselip επιβεβαιώνει τους αριθμούς αυτούς, όμως υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μια πρόταση από την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε». «Όμως τα συνδικάτα αρνούνται να διαπραγματευτούν», σημείωσε ο Χαργόν.
Η απεργία αφορά το σύνολο των 7.000 εργαζόμενων στις πέντε εταιρείες, που έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τη δημαρχία της Μαδρίτης, και σύμφωνα με τον Χαργόν σε αυτή παίρνει μέρος «περισσότερο από το 70%» των εργαζομένων.

Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας, η δημαρχία της Μαδρίτης έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό της.

«Το κλειδί» του προβλήματος, σύμφωνα με τον Χαργόν, είναι ότι με τις δημοσιονομικές περικοπές «η δημαρχία της Μαδρίτης μείωσε κατά 40% τα χρήματα που πλήρωνε στις εταιρίες» σε σχέση με το 2007. «Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη δομή του 2007», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή οπαδών της Χρυσής Αυγής στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης – Προπηλακισμοί και πανό για τους Φουντούλη – Καπελώνη που εκτελέστηκαν στο Ηράκλειο

Κατάσχουν την περιουσία του γαμπρού του βασιλιά Χουάν Κάρλος για το σκάνδαλο με τις επιχορηγήσεις

Guardian: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Σουηδία κατασκοπεύουν με τη βοήθεια της Βρετανίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ
Εμάνουελ Μακρόν για Μπριζίτ Μπαρντό: «Το σύμβολο της Γαλλίας που ενσάρκωσε μια ζωή ελευθερίας»
«Ήταν ένα απόλυτο αστέρι του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου, μια μορφή γυναικείας φύσης στη φαντασία του έθνους, μια ελεύθερη και αφοσιωμένη φωνή», έγραψε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Εμάνουελ Μακρόν