Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά στα Γιάννενα στην περιοχή Λιγκιάδες
Κόσμος

Θα αλλάξουμε γνώμη για τις… κατσαρίδες!

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο, με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής μικροσκοπικής συσκευής που προσαρτάται στις κατσαρίδες, να τις ελέγχουν και να τις κατευθύνουν εξ αποστάσεως. Στόχος των επιστημόνων δεν είναι να οδηγήσουν τις απεχθείς κατσαρίδες στην…αυτοκτονία, αλλά να βρουν μία μέθοδο «επικοινωνίας» με τα πανταχού παρόντα έντομα, ώστε να τα αξιοποιήσουν προς το συμφέρον των ανθρώπων.

Ο απώτερος στόχος είναι να τις χρησιμοποιήσουν ως τηλεκατευθυνόμενους «έξυπνους» αισθητήρες, καθώς τα εν λόγω έντομα μπορούν να τρυπώνουν και να συλλέγουν πληροφορίες μέσα στα χαλάσματα, βοηθώντας π.χ. στην ανεύρεση επιζώντων μετά από ένα καταστροφικό σεισμό (ο επιζών δυστυχώς δεν θα ξέρει ότι οι κατσαρίδες που τον περιτριγυρίζουν, είναι για το καλό του!).

Όπως είπε ο Μπόζκουρτ, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη η κατασκευή μικροσκοπικών ρομπότ που να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα αβέβαιο και δυναμικό περιβάλλον μετά από μία φυσική ή άλλη καταστροφή. Γι’ αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν στην εναλλακτική λύση των «βιο-μποτικών» κατσαρίδων.

Οι αμερικανοί μηχανικοί ανέπτυξαν ένα φθηνό και ελαφρύ (βάρους μόλις 0,7 γραμμαρίων) ολοκληρωμένο κύκλωμα («τσιπάκι»), που περιλαμβάνει ένα ασύρματο δέκτη και πομπό και το οποίο τοποθετείται στην πλάτη των κατσαρίδων σαν σακίδιο. Το τσιπ περιέχει και έναν μικροελεγκτήρα που παρακολουθεί συνεχώς τη διεπαφή ανάμεσα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια (που συνδέονται με το τσιπ) και τους βιολογικούς ιστούς της κατσαρίδας, ώστε η τελευταία να μην υποστεί νευρική βλάβη.

Το τσιπ συνδέεται ηλεκτρονικά με τις αντένες και με αισθητήρια όργανα στην κοιλιά της κατσαρίδας, δίνοντας ηλεκτρικές ωθήσεις ώστε αυτή να κινείται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι ερευνητές, όπως έδειξαν πειραματικά, κατάφεραν να οδηγήσουν τις κατσαρίδες να κινηθούν κατά μήκος μίας γραμμής που ελισσόταν και δεν ήταν ευθεία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά βοήθεια από τη φυλακισμένη σύντροφο του Επστάιν – Αναμένεται να δώσει κατάθεση
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να διαχειριστούν την οργή ενός μέρος της βάσης τους, που τον κατηγορεί εδώ και δύο εβδομάδες για έλλειψη διαφάνειας στην υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν
Φωτογραφία Αρχείου
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου
Το μήκος μιας ημέρας είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του -24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου
Βρετανία: 65χρονος καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ ξένης μυστικής υπηρεσίας – Τον «παγίδευσαν» Βρετανοί πράκτορες
Ο Χάουαρν Φίλιπς νόμιζε ότι έδωσε προσωπικά στοιχεία του πρώην Υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς σε Ρώσους πράκτορες οι οποίοι όμως ήταν στην πραγματικότητα Βρετανοί αξιωματικοί
Βρετανική αστυνομία