Κόσμος

Τουρκία: Στη δημοσιότητα η ‘έκθεση προόδου” για την ένταξή της στην ΕΕ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δημοσίευσε σήμερα την έκθεση προόδου της για τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγορεί την Επιτροπή για μεροληπτική στάση.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι “μεροληπτικές” και “αβάσιμες”.

“Είχαμε δηλώσει ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας αυτή τη χρονιά επισκιάστηκε από θέσεις ακόμα πιο υποκειμενικές, μεροληπτικές, αβάσιμες και αυθαίρετες”, δήλωσε. Και πρόσθεσε: “Η Τουρκία επέλεξε να απαντήσει στην Επιτροπή με την δική της έκθεση όχι μόνο για να δείξει ότι αντιδρά, αλλά και για να κάνει σαφή την αποφασιστικότητα της χώρας μας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις”.

Στο προοίμιο του κειμένου 270 σελίδων που διένειμε το τουρκικό υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριζεται ότι: “Η κυβέρνησή μας, η οποία συνεχίζει την διαδικασία μεταρρύθμισης παρ’ όλα τα πολιτικά εμπόδια, έχει γίνει η πιο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της Ευρώπης. Ενώ οι χώρες της ΕΕ πασχίζουν να αντεπεξέλθουν μέσα στην κρίση, η δική μας χώρα περνά την πιο δημοκρατική, οικονομικά επιτυχημένη, σύγχρονη και διαφανή περίοδο της ιστορίας της”.
   
Η τουρκική έκθεση καταλογογραφεί, κατά τομέα, της μεταρρυθμίσεις που άρχισαν στην διάρκεια της χρονιάς από την κυβέρνηση, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η έκδοση της έκθεσης αυτής σημειώνεται λίγο καιρό, αφότου η Άγκυρα αντιμετώπισε με έντονη δυσαρέσκεια τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην δική της έκθεση προόδου για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

Στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει ανεπαρκείς πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, ειδικά στους τομείς των ατομικών ελευθεριών.

“Ο αυξημένος αριθμός των δικαστικών υποθέσεων και των ερευνών που αφορούν δημοσιογράφους καθώς και η πίεση η οποία ασκείται στα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αποτελούν μια πηγή βαθιάς ανησυχίας”, αναφέρεται στην έκθεση προόδου της ΕΕ.

Η Τουρκία άρχισε το 2005 ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις ολισθαίνουν, εν μέρει λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στην πλήρη ένταξη της ΕΕ, αλλά εν μέρει και λόγω των εμποδίων που θέτει η ίδια η Άγκυρα.

Η Τουρκία αρνείται ακόμα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία –η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, μέλος της ΕΕ, ασκεί ως και σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της– και να παραχωρήσει στους πολίτες της το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άρνησή της αυτή συνεπάγεται το πάγωμα πολλών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ciao Kate»: Ντελίριο για την Κέιτ Μίντλετον στην Ιταλία – Ανθοδέσμες και πανό στο πρώτο της επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά από 3 χρόνια
Η ατμόσφαιρα στο Ρέτζιο Εμίλια θυμίζει βασιλική περιοδεία, με ισχυρή αστυνομική παρουσία, δεκάδες δημοσιογράφους και ενθουσιώδη πλήθη να περιμένουν την άφιξή της - Φωτογραφίες και βίντεο
Η Κέιτ Μίνλετον στην Ιταλία
Ανανεώθηκε πριν 28 λεπτά
Συναγερμός στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο Μπορντό μετά από ύποπτο θάνατο επιβάτη
Οι αρχικές εξετάσεις έχουν αποκλείσει την παρουσία νοροϊού - Περίπου 50 επιβάτες εμφάνισαν συμπτώματα αλλά εξετάζεται και το σενάριο της γαστρεντερίτιδας
Κρουαζιερόπλοιο της Ambassador Cruise Line
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
36