Κόσμος

Πορτογαλία: Αλληλοκατηγορίες για την κρίση ενόψει εκλογών

Ο Ζουζέ Σόκρατες κι ο κεντροδεξιός αντίπαλός του Πέδρου Πάσους Κουέλιου αλληλοκατηγορήθηκαν για την οικονομική κρίση που ώθησε τη χώρα να ζητήσει βοήθεια, σε τηλεμαχία τους εν όψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Συνεχίζοντας τη στρατηγική που υιοθέτησε μετά από την παραίτησή του στα τέλη Μαρτίου, όταν η Βουλή είχε απορρίψει το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο είχε υποβάλει, ο Σόκρατες κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι «δημιούργησε την πολιτική κρίση και προκάλεσε την έκκληση για εξωτερικό δανεισμό», τον οποίο, όπως είπε για άλλη μια φορά, «η χώρα δεν είχε ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) εκτίμησε ότι «εδώ και καιρό η Πορτογαλία έπρεπε να έχει ζητήσει τη βοήθεια». «Γνωρίζατε, ενδιαφερόσασταν για τη δική σας εικόνα και όχι για αυτή της χώρας», τον κατηγόρησε.

«Η χώρα οδηγήθηκε σε μια κατάσταση ημι-χρεοκοπίας. Οι Πορτογάλοι γνωρίζουν ότι εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος, ο Ζουζέ Σόκρατες είναι ο υπεύθυνος», συνέχισε.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς την ΕΕ και προς το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πορτογαλία.

Για το Σόκρατες οι Πορτογάλοι θα κληθούν στις προσεχείς εκλογές να «επιλέξουν ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος και σε εκείνους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. . . η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και στους Σοσιαλδημοκράτες είναι το κοινωνικό κράτος», επέμεινε, κατηγορώντας την κεντροδεξιά ότι θέλει να «καταστρέψει το εθνικό σύστημα υγείας», να «απεμπολήσει το δίκτυο των δημόσιων σχολείων».

«Ακούγοντάς σας κανείς νομίζει ότι η χώρα πάει καλά, ότι δε ζήτησε βοήθεια, ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν περικοπεί, ότι δεν υπάρχουν 700.000 άνεργοι», απάντησε ειρωνικά ο Πάσους Κοέλιου. «Αν σήμερα το κοινωνικό κράτος πάσχει, αυτό οφείλεται στο ότι το μοντέλο σας έχει αποτύχει», πρόσθεσε ο κεντροδεξιός πολιτικός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στο Μεξικό: Ένας 14χρονος ανέβηκε μόνος σε ηφαίστειο και πέθανε από το κρύο – Το βίντεο λίγο πριν πεθάνει
Η τύχη του 14χρονου Paolo αγνοούνταν για 3 μέρες, όμως διασώστες που προσπαθούσαν να τον βρουν, εντόπισαν τελικά τη σορό του, αναφέροντας ότι ο θάνατός του φέρεται να οφείλεται σε υποθερμία
Ο 14χρονος Paolo Sanches Carrasco που πέθανε πάνω στο ηφαίστειο
Η πίεση της κυβέρνησης Τραμπ οδήγησε σε παραίτηση την διευθύντρια ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας των ΗΠΑ
το Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ακύρωση χρηματοδοτήσεων ύψους 1,1 δισεκ. δολαρίων που προβλέπονταν τα δυο επόμενα χρόνια για την Corporation for Public Broadcasting (CPB)
Μικρόφωνο ραδιοφώνου
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά βοήθεια από τη φυλακισμένη σύντροφο του Επστάιν – Αναμένεται να δώσει κατάθεση
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να διαχειριστούν την οργή ενός μέρος της βάσης τους, που τον κατηγορεί εδώ και δύο εβδομάδες για έλλειψη διαφάνειας στην υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν
Φωτογραφία Αρχείου 2
Πέθανε ο θρυλικός Ozzy Osbourne σε ηλικία 76 ετών
Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον - Ο «Πρίγκιπας του Σκότους» έφυγε από τη ζωή λίγο μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία του με τους Black Sabbath στο Μπέρμιγχαμ
Ο Ozzy Osbourne 23
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου
Το μήκος μιας ημέρας είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του -24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου 2