Κόσμος

Τεράστια άνοδος ραδιενεργού ιωδίου στην θάλασσα της Ιαπωνίας

3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο το ποσοστό συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό μπροστά από τον αντιδραστήρα 1 στη Φουκουσίμα. Αύξηση και σε άλλες περιοχές.
Στο θαλασσινό νερό κοντά στον ημί-κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην επαρχία Νταίιτσι και ειδικότερα στο ύψος που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1, ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη.
 
Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, εντούτοις υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχουν και αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο από τη ραδιενέργεια θαλασσινό νερό.
 
” Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής “, ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.
 
 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν στη διάρκεια του ταξιδιού του με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό.

“Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    “Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια” και οι δύο ηγέτες “επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας” ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι “απρόβλεπτη” και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται “σε ύψιστη ετοιμότητα” για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Διαβάστε επίσης:

Τα ραδιενεργά απόβλητα της Φουκουσίμα ο «νέος» εφιάλτης – 4.000 πτώματα παραμένουν στα αζήτητα!

Ο μοναδικός άνθρωπος που επιβίωσε από δύο τσουνάμι! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα σχέδια του Τραμπ για να κατακτήσει τη Γροιλανδία: Ο αμερικανικός στρατός είναι «πάντα μία επιλογή»
«Η απόκτηση της Γροιλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των αντιπάλων μας στην περιοχή της Αρκτικής», λέει ο Λευκός Οίκος - Από το 1867 και την πρώτη απόπειρα των ΗΠΑ, έως το 2026
Στρατιωτικές δυνάμεις της Δανίας στη διάρκεια άσκησης στο Κανγκερλουσουάκ της Γροιλανδίας 30
Στοιχημάτισε 32.500 δολάρια στη σύλληψη Μαδούρο και έβγαλε 436.000: Φήμες για εσωτερική πληροφόρηση «αγγίζουν» τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ
Η ταυτότητα του παίκτη παραμένει άγνωστη, καθώς ο λογαριασμός στη στοιχηματική πλατφόρμα Polymarket εμφανίζεται μόνο με έναν κωδικό blockchain
Ο συλληφθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο φτάνει στο ελικοδρόμιο του κέντρου του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο Daniel Patrick Manhattan των Ηνωμένων Πολιτειών
Μακρόν, Στάρμερ και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία - Γαλλία και Βρετανία θα στείλουν στρατεύματα αν υπάρξει ειρήνη
Η συμφωνία του Παρισιού ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις να επιχειρούν σε ουκρανικό έδαφος, καλύπτοντας ουρανό και θάλασσες
Οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy και της Γαλλίας, Emmanuel Macron με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Keir Starmer σφίγγουν τα χέρια κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού
36