Κόσμος

Η Ινδία ζητά περαιτέρω αποζημίωση για τη μεγαλύτερη βιομηχανική τραγωδία

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζητά επιπλέον αποζημιώσεις ύψους άνω του 1 δισ.δολαρίων για τα θύματα της μεγαλύτερης βιομηχανικής καταστροφής στον κόσμο, την διαρροή εντομοκτόνου στο Μποπάλ της Ινδίας το 1984 που προκάλεσε τον θάνατο 50.000 ανθρώπων.

Τα θύματα και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί χρόνια διεκδικούν την καταβολή επιπλέον αποζημιώσεων και ακόμη αυστηρότερες ποινές κατά εκείνων που είχαν την ευθύνη για τη διαρροή από το εργοστάσιο ιδιοκτησίας της αμερικανικής εταιρείας Union Carbide.

Χθες Παρασκευή, η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ώστε να συμπέσει με την επέτειο από την καταστροφή, μία ευκαιρία που οδήγησε τα θύματα και τις οικογένειές τους να βγούν στο δρόμο για να διαδηλώσουν την οργή και αγανάκτησή τους.

Το αίτημα αξιώνει την καταβολή επιπλέον 1,24 δισ. δολαρίων καθώς ανεβάζει τον εκτιμώμενο αριθμό των θυμάτων από 3.000 σε 5.295, σύμφωνα με την εφημερίδα Χίντου. Όπως τονίζει η κυβέρνηση, η αναθεώρηση των στοιχείων έχει αποδείξει πως ο πρώτος υπολογισμός των αποζημιώσεων ήταν «ολότελα λανθασμένος».

Όπως τονίζει το στέλεχος οργάνωσης στο Μποπάλ Ράτσνα Ντίγκρα, το αίτημα έχει κατά το μάλλον, ή ήττον συμβολικό χαρακτήρα και αποκλείεται να τελεσφορήσει, καθώς αφού η Union Carbide δεν διαθέτει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο στην Ινδία δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη από το Ανώτατο Δικαστήριο για να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο στρατός των ΗΠΑ έπληξε τον ISIS στη Συρία μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών: Η επιχείρηση εκδίκησης «Hawkeye Strike»
6 νεκροί, ανάμεσά τους και επικεφαλής που ήταν αρμόδιος για τα drones - Εξαπολύθηκαν πάνω από 100 πυρομαχικά ακριβείας κατά θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης
U.S. Air Force Photo
Ανανεώθηκε πριν 57 λεπτά
Έβαλαν νεκρή γυναίκα σε αεροπλάνο και έλεγαν πως είναι απλώς κουρασμένη: Ανατριχιαστικές καταγγελίες για πτήση - θρίλερ από την Ισπανία
Την γυναίκα έβαλαν οι συγγενείς που την συνόδευαν μέσα στο αεροπλάνο, μεταφέροντάς την με ένα καρότσι - Η πτήση καθυστέρησε 12 ώρες με τους επιβάτες να φτάνουν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι στο Λονδίνο
Το αεροδρόμιο στη Μάλαγα