Κόσμος

Στους 81 επισήμως οι νεκροί στο Κιργιστάν

Τους 81 έφτασαν οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις της Τετάρτης στο Κιργιστάν. Πάνω απο 1.600 οι τραυματίες.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν ανακοίνωσε πως δεν είχε συνομιλίες με τον ανατραπέντα πρόεδρο και πως θα καταφύγει στη βία αν εκείνος προσπαθήσει να την υπονομεύσει. Ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που έχει καταφύγει στην γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας, ζήτησε να διαπραγματευτεί με την προσωρινή κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, τόνισε ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ, στέλεχος της αντιπολίτευσης που έχει αναλάβει το έργο της αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσε το Σάββατο πως η προσωρινή κυβέρνηση είχε συνομιλίες με τον Μπακίγεφ για τον τερματισμό της κρίσης. 

Ο ίδιος ο ανατραπείς πρόεδρος δήλώσε στο ρωσικό Newsweek ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αλλά πρέπει να συζητήσει το μέλλον του με τους αντιπάλους του.

“Αν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση θα χρησιμοποιήσουμε βία για να τον σταματήσουμε. Αν παραμείνει ήσυχος δεν θα το κάνουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Τεκεμπάγεφ.

Αν και η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στο Κιργιστάν, η προσωρινή κυβέρνηση κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μπακίγεφ ότι προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τη βία στη χώρα αυτή των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο των οποίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων στο Κιργιστάν έφτασε τους 81 νεκρούς και τους 1.651 τραυματίες, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους όταν αυτό προσπάθησε να καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Οι βιαιότητες εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη αναγκάζοντας τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ να την εγκαταλείψει και να καταφύγει στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ στο νότιο Κιργιστάν.

Η αντιπολίτευση σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση και η επικεφαλής της Ρόζα Οτουνμπάγεβα κάλεσε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπακίγιεφ να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, κάτι που εκείνος αρνήθηκε. Η αντιπολίτευση επιμένει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε λαϊκή συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Ντζαλαλαμπάντ εξαιτίας του εθνικού πένθους για τα θύματα των συγκρούσεων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Η εκλογή κυβερνήτη στην περιοχή Ντζαλαλαμπάντ από το κουρουλτάι (την παραδοσιακή λαϊκή συνέλευση) αναβλήθηκε λόγω του πένθους σε όλη τη χώρα”, δήλωσε σε περίπου 300 ανθρώπους ο επικεφαλής του συμβουλίου των γερόντων της περιοχής Αντιτς Κοτσκόροφ. Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας κήρυξε διήμερο πένθος χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο στη μνήμη των 79 θυμάτων των αιματηρών συγκρούσεων. 

7.000 άνθρωποι στις κηδείες των θυμάτων

Περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο Ατα Μπεϊίτ στα βουνά του Κιργιστάν για τις κηδείες 16 θυμάτων των αιματηρών συγκρούσεων της Τετάρτης.

.Οι σοροί ήταν τυλιγμένες με την σημαία του Κιργιστάν και είχαν εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα πριν την ταφή στο νεκροταφείο αυτό που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ. Μέλη της προσωρινής κυβέρνησης της αντιπολίτευσης έφτασαν στο νεκροταφείο και έγιναν δεκτοί με παραδοσιακά τραγούδια και προσευχές.

“Το προηγούμενο καθεστώς ήταν ο εχθρός του λαού γιατί είχε στραφεί εναντίον των πατριωτών, των καλύτερων γιων του έθνους και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε ένα δίκαιο καθεστώς στο Κιργιστάν”, δήλωσε η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

“Θα χτίσουμε μια πραγματική δημοκρατία, αλλιώς οι ψυχές των νεκρών δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ”, τόνισε ο Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ, που έχει αναλάβει τις εργασίες για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει την ασφάλεια σε όλη τη χώρα για το Εβραϊκό Νέο Έτος – Ξανάνοιξε το πέρασμα με την Ιορδανία
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση στη διάρκεια των εορτασμών - Την ίδια στιγμή, το πέρασμα Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, άνοιξε ξανά
Ισραηλινά στρατεύματα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια της Ευρώπης: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking για λύτρα
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ENISA) επιβεβαίωσε ότι οι μαζικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης καταχώρισης επιβατών σε αρκετά αεροδρόμια οφείλονται σε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε εξωτερικό πάροχο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου 1
Η κηδεία του Τσάρλι Κερκ μέσα από φωτογραφίες: Ο εμπρηστικός Τραμπ, η χήρα Έρικα, η επανασύνδεση με Μασκ και το μέλλον του MAGA μετά τη δολοφονία
Η πεντάωρη τελετή μνήμης για τον ιδρυτή του κινήματος Turning Point USA Τσάρλι Κερκ ξεπέρασε τα όρια ενός αποχαιρετισμού και εξελίχθηκε σε θρησκευτική και πολιτική σύναξη
Έρικα Κερκ 2
Η Ουκρανία κατέστρεψε για πρώτη φορά 2 δύο ρωσικά αμφίβια αεροσκάφη Beriev στην Κριμαία – 3 νεκροί και 16 τραυματίες
Πρόκειται για σπάνια και ακριβά αεροσκάφη που για δεκαετίες θεωρούνταν το «καμάρι» της σοβιετικής και ρωσικής αεροπορίας - Η Ρωσία έχασε μοναδικό εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα
Beriev
1
Πώς θα ξέσπαγε ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Εφιαλτικό σενάριο Βρετανού στρατηγού για καταστροφή του ΝΑΤΟ
Το DailyMail δημοσιεύει μια ανατριχιαστική προβολή: κυβερνοεπίθεση στην Ευρώπη, ταραχές, ρωσική εισβολή στις χώρες της Βαλτικής και κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν
Ένα άρμα μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Τσάρλι Κερκ: Η σπαρακτική ομιλία της χήρας του – «Συγχωρώ τον δράστη, αυτό θα έκανε ο Χριστός και ο σύζυγός μου»
Μη μπορώντας να σταματήσει τα δάκρυά της, η Έρικα Κέρκ δήλωσε για τον δολοφόνο του άνδρα της πως η απάντηση στο μίσος δεν είναι το μίσος αλλά η αγάπη - «Η απάντηση που γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο είναι η αγάπη ακόμα για τους εχθρούς μας που μας διώκουν»
Έρικα Κερκ
5
«Η Αμερική πενθεί, ο Τσάρλι Κερκ δεν μισούσε τους αντιπάλους του, εγώ τους μισώ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του ακτιβιστή
Παρών ήταν ο Έλον Μασκ που κάθισε μαζί με τον Τραμπ μετά από καιρό - Αιχμές του Αμερικανού προέδρου για το κόψιμο του σόου του Τζίμι Κίμελ
Ο Αμερικανός πρόεδρος με την χήρα του Τσάρλι Κερκ REUTERS 12