Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Eva Ekeblad: Η γυναίκα που έφτιαξε αλεύρι από πατάτες

Eva Ekeblad: Η γυναίκα που έφτιαξε αλεύρι από πατάτες

H Eva Ekeblad είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, σε ηλικία 24 ετών. Η Google την τιμάει σήμερα με ένα Doodle.

Η Eva Ekeblad γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1724. Η Eva Ekeblad διαχειρίστηκε μερικά από τα οικογενειακά κτήματα, ενώ θεωρήθηκε δίκαιη ως προς τους αγρότες, προστατεύοντάς τους από τις κατασχέσεις.

Η Google μάλιστα τιμάει σήμερα με ένα Doodle την Eva Ekeblad, για έναν σημαντικό λόγο: Είναι η ανακάλυψή της ότι από τις πατάτες μπορεί να παραχθεί αλεύρι και αλκοόλη.

Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί στη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας. Τον 18ο αιώνα η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες.

Το έτος 1751, η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων με σαπούνι, ενώ έναν χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε