Κόσμος

Βενεζουέλα: Δύο νεκροί σε νέες συγκρούσεις – Χάος και αίμα στη γενική απεργία

Δύο διαδηλωτές, ηλικίας 24 και 23 ετών, σκοτώθηκαν σε επεισόδια σε προάστιο του Καράκας και στη Βαλένσια στη βόρεια Βενεζουέλα. Στους 99 οι νεκροί από τον Απρίλιο.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στη Βενεζουέλα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης η οποία αντιτίθεται στα σχέδια του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Οδοφράγματα, κλειστά καταστήματα, ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς: η Βενεζουέλα παρέλυσε εν μέρει. Στη διάρκεια πολλών επεισοδίων αστυνομικοί και στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και σκάγια για να διαλύσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν στήσει οδοφράγματα.

Η γενική απεργία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δύο διαδηλωτές, ηλικίας 24 και 23 ετών, σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε προάστιο του Καράκας και στη Βαλένσια στη βόρεια Βενεζουέλα. Δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με την εισαγγελία ο 24χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα, ενώ περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια σε αυτές τις δύο περιοχές.

Με αυτούς τους δύο νέους θανάτους, ανέρχεται σε 99 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Απριλίου, οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Εξάλλου σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, 367 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, με τον βουλευτή Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, να δηλώνει: «πετύχαμε ποσοστό συμμετοχής στην απεργία 85%».

Πάντως ο Μαδούρο επεσήμανε ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μικρή. «Κερδίσαμε πάλι (…) Οι μόνοι που μπορούν να παραλύσουν τη χώρα είναι οι τσαβιστές», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας της Βενεζουέλας λειτουργούν στο «100%».

Τη γενική απεργία υποστήριζαν το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της χώρας, οι εργοδοτικές ενώσεις, ένα μέρος των συνδικάτων των εργαζόμενων, φοιτητές και οι οργανισμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, που έχει απειλήσει με κυρώσεις τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην απεργία, είχε στο πλευρό της τον δημόσιο τομέα, όπου εργάζονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι, και την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή βιομηχανία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ