Κόσμος

Η Ρωσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Τουρκίας

Σε περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης προχωρούν Ρωσία και Τουρκία, με την κρατική Rosatom να προχωρά στην δημιουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα επί Τουρκικού εδάφους.

Η ρωσική κρατική εταιρεία άρχισε τις πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Αλεξέι Λιχατσόφ, στο πλαίσιο της 61ης συνόδου της Γενικής Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες περιλαμβανομένων των υδροτεχνικών κατασκευών ήδη έχουν αρχίσει» δήλωσε ο Λιχατσόφ, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του ελπίζει να πάρει την άδεια για την κατασκευή του σταθμού έως το τέλος του χρόνου. «Επειδή στην Τουρκία συνεργαζόμαστε απευθείας με τον ρυθμιστή, ελπίζουμε να πάρουμε την άδεια εντός του έτους. Όμως οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες ήδη προχωρούν πυρετωδώς γι’ αυτό και βλέπουμε με αισιοδοξία μπροστά».

Η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει το 2010 διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων ανιδραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW, ενώ η Rosatom προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά βοήθεια από τη φυλακισμένη σύντροφο του Επστάιν – Αναμένεται να δώσει κατάθεση
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του επιδιώκουν να διαχειριστούν την οργή ενός μέρος της βάσης τους, που τον κατηγορεί εδώ και δύο εβδομάδες για έλλειψη διαφάνειας στην υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν
Φωτογραφία Αρχείου
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου
Το μήκος μιας ημέρας είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του -24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο
Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα – Σήμερα η πιο μικρή ημέρα στην ιστορία κατά 1,34 χιλιοστά του δευτερολέπτου
Βρετανία: 65χρονος καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ ξένης μυστικής υπηρεσίας – Τον «παγίδευσαν» Βρετανοί πράκτορες
Ο Χάουαρν Φίλιπς νόμιζε ότι έδωσε προσωπικά στοιχεία του πρώην Υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς σε Ρώσους πράκτορες οι οποίοι όμως ήταν στην πραγματικότητα Βρετανοί αξιωματικοί
Βρετανική αστυνομία