Κόσμος

Επιστολή 56 ευρωβουλευτών στον Ραχόι για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, συνυπογράφουν 56 ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, S&D, Greens/ALE, ALDE, EFDD, ECR), μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή τους, καταδικάζουν τις ενέργειες των ισπανικών αρχών απέναντι στην Καταλονία, και ζητούν από την ισπανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε πολιτικό διάλογο με την αυτοδιοικούμενη περιφέρεια.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων Jordi Solé (Greens/EFA) και Josep-Maria Terricabras (Greens/EFA), και ο ευρωβουλευτής Ramon Tremosa εκ μέρους της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE).

«De facto η Καταλονία ζει κάτω από μια ακήρυχτη κατάσταση πολιορκίας (état de siege) που είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Και τονίζουν:  «Η διάκριση των εξουσιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας και η χρήση της δικαστικής και νομικής οδού για την αντιμετώπιση ενός θέματος πολιτικής φύσης είναι λάθος, και συνιστά βίαιη κατάχρηση εξουσίας».

«Είναι καθήκον μας, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκπροσωπούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, να καταδικάζουμε αυτές τις δυσανάλογες αντιδράσεις από τις ισπανικές αρχές και στηρίζουμε το πολιτικά νόμιμο αίτημα της καταλανικής κοινωνίας για το δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού της», σημειώνουν οι ευρωβουλευτές των τριών πολιτικών ομάδων.

Ακολουθεί πλήρης η επιστολή:

Βρυξέλλες, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αγαπητέ κ. Mariano Rajoy Brey,

Πρόεδρε της κυβέρνησης της Ισπανίας

Ως εκλεγμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κατάσταση στην Καταλονία, η οποία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο.

Οι κατασταλτικές ενέργειες και οι απειλές που εξαπέλυσαν οι ισπανικές αρχές, κυρίως η ισπανική αστυνομία, κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των βουλευτών, των δημάρχων, των μέσων ενημέρωσης, των εταιρειών και των πολιτών κατά τις τελευταίες ημέρες δεν συνιστούν μόνο παραβίαση βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά μια λανθασμένη προσέγγιση στο χειρισμό ενός πολιτικού ζητήματος.

Γνωρίζουμε ότι 12 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν από τις αρχές, και ότι εθνοφύλακες έχουν εισβάλει σε 5 υπουργεία της κυβέρνησης της Καταλονίας. De facto η Καταλονία ζει κάτω από μια ακήρυχτη κατάσταση πολιορκίας (état de siege) που είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και σας ζητάμε να τις ανακαλέσετε άμεσα.

Η διάκριση των εξουσιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε δημοκρατικής κοινωνίας και η χρήση της δικαστικής και νομικής οδού για την αντιμετώπιση ενός θέματος πολιτικής φύσης είναι λάθος, και συνιστά βίαιη κατάχρηση εξουσίας. Οι πολιτικοί, όχι οι δικαστές ή οι αστυνομικοί, πρέπει να ασχολούνται πρωτίστως με πολιτικές διαφωνίες σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.

Οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο της Καταλονίας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία που υποστηρίζει το 80% του πληθυσμού της, δεν μπορεί να οδηγούν σε προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης κατά του Προέδρου και της ηγεσίας της. Αυτές οι παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι δεν είναι αποδεκτές από τα δημοκρατικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως είναι καθήκον μας, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκπροσωπούμε τους Ευρωπαίους πολίτες, να καταδικάζουμε αυτές τις δυσανάλογες αντιδράσεις από τις ισπανικές αρχές και στηρίζουμε το πολιτικά νόμιμο αίτημα της καταλανικής κοινωνίας για το δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού της. Καλούμε την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις κατασταλτικές της ενέργειες, να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να συμμετάσχει αμέσως σε πολιτικό διάλογο με τις καταλανικές αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο