Κόσμος

Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας – ΗΠΑ – Ένταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο των ΗΠΑ

- Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που μιλούσαν για δεύτερη σύλληψη - Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ εκδόθηκε νεο ένταλμα σύλληψης για υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη - Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αναστολή στην έκδοση βίζας και από τις δυο πλευρές
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά κλιμακώνεται. Πριν από λίγο η εφημερίδα Daily Sabah μετέδωσε ότι εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης για εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η γυναίκα και ο γιος του δεύτερου συλληφθέντα ανακρίνονται από την αστυνομία.

Ο πρώτος υπάλληλος επίσης του αμερικανικού προξενείου και Τούρκος πολίτης, ο Metin Topuz συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κατηγορία είναι ότι συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Τον Γκιουλέν κατηγορεί η Άγκυρα ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι ήταν σε επαφή με πρώην αξιωματικούς της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη που είχαν αναμειχθεί στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

metin

Οι Τούρκοι κάνουν πλάκα στις ΗΠΑ

Σήμερα, μια ημέρα από την αναστολή χορήγησης βίζας εκατέρωθεν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα και του ζήτησε εξηγήσεις. Τουζήτησε επίσης να τερματιστεί η διαμάχη με την παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Τρολάροντας λίγο τις ΗΠΑ, οι τούρκοι είπαν στον αναπληρωτή πρεσβευτή ότι η αναστολή παροχής βίζα για τους Τούρκους πολίτες προκαλεί «ανώφελες εντάσεις».

Ταυτόχρονα όμως, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωνε: «Το να δικάζουμε έναν Τούρκο πολίτη για ένα αδίκημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμα μας. Υπό αυτό το πρίσμα ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Το χρονικό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία

Η κυβέρνηση Ερντογάν, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες.

Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον.

Όπως φαίνεται θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα». Δηλαδή, πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ήταν ξεκάθαρη. «Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε εκ νέου αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας στην ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ».

Βουτιά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Βουτιά έκανε σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Άμεσες ήταν οι επιπτώσεις στην χρηματαγορά καθώς και η τουρκική λίρα υποχωρεί. Η ισοτιμία του δολαρίου έχει ξεπεράσει τις 3,7 λίρες και του ευρώ το όριο των 4,3 και έφτασε τις 4,35 λίρες Τουρκίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μακρόν: Φέρεται να απέρριψε ασκούμενη στο Ελιζέ επειδή επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει τη γοητεία της
Νέες αποκαλύψεις από το βιβλίο του πολιτικού συντάκτη στο Paris Match, Φλοριάν Ταρντίφ, αναφέρει ένα ακόμα άγνωστο παρασκήνιο ανάμεσα στη σχέση Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν
French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron pose for a group photo during a medal ceremony for French athletes who participated in the Milan-Cortina 2026 Winter Olympic Games, at the Elysee Palace in Paris, France, April 29, 2026. REUTERS/Stephanie Lecocq/Pool
NYT: Το Πεντάγωνο σταμάτησε τον Τραμπ για το χτύπημα στο Ιράν – Η Τεχεράνη εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία και ξέθαψε πυραύλους
Η αναστολή της επίθεσης δεν προέκυψε μόνο από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει δημοσίευμα των NYT - Πώς το Ιράν εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία για να απομακρύνει από την έρημο βαρύ οπλισμό
Τεχεράνη
Συνελήφθη ο γιος του ιδρυτή της Mango για τον θάνατο του πατέρα του Ίσακ Άντικ - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία
Ο Ίσακ Άντικ έχασε τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2024 μετά από πτώση από γκρεμό κοντά στη Βαρκελώνη - Ο γιος του Τζόναθαν Άντικ έπεσε σε αντιφάσεις, ανακρίνεται από τους ερευνητές - Η μοιραία πεζοπορία
Τζόναθαν Άντικ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα