Κόσμος

Ιράν: Δέκα νεκροί – Εκτεταμένες ταραχές και επεισόδια

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το Ιράν ζει το πλέον σοβαρό κύμα διαμαρτυρίας από το 2009. «Στα γεγονότα της χθεσινής νύκτας, δυστυχώς, συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις», ανέφερε η τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνες από καταστροφές που προκλήθηκαν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Οι κάτοικοι του Ιζέχ διαδήλωσαν όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά των οικονομικών δυσκολιών και δυστυχώς άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πολλοί τραυματίσθηκαν», δήλωσε αξιωματούχος.

Στην πόλη Ντορούντ, την ίδια όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι την Παρασκευή, άλλοι δύο έπεσαν νεκροί στη διάρκεια χθεσινοβραδυνών επεισοδίων.

«Δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα και τράπεζες δέχθηκαν επίθεση και ορισμένα πυρπολήθηκαν. Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν», τόνισε ο έπαρχος της πόλης στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το έριξαν από μία πλαγιά. «Το όχημα παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα και έναν έφηβο, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Παρά την έκκληση για ηρεμία του προέδρου Χασάν Ροχανί, σποραδικές διαδηλώσεις, που εξετράπησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σε προάστιο κοντά στο σύμπλεγμα του Παν/μιου.

Παρόμοιες εικόνες, με επιθέσεις και πυρπολήσεις δημοσίων κτηρίων, τραπεζών, αλλά και περιπολικών της αστυνομίας, μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλές άλλες πόλεις της χώρας, ιδίως στο Κερμανσάχ, τον Σαχινσάρ, το Τακεστάν, το Ζανζάν και το Ιζέχ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στα Στενά του Ορμούζ - Νάρκες, πύραυλοι και μίλια ακτογραμμής
Τα Στενά του Ορμούζ έχουν πλάτος περίπου 24 μίλια στο στενότερο σημείο του - Και σχεδόν όλη η κυκλοφορία διέρχεται από δύο κύριες ναυτιλιακές οδούς που είναι ακόμη πιο περιορισμένες
Στενά του Ορμούζ
WSJ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή επιπλέον 10.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Ο Τραμπ φαίνεται ότι εξετάζει χερσαία επίθεση παρά την 10ήμερη παύση στις επιθέσεις στις ενεργειακές εγκατάστασεις του Ιράν - Χιλιάδες πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές έχουν πάρει ήδη εντολή να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή
REUTERS
Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η CIA του είπε ότι ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι ομοφυλόφιλος
Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να διασκέδασε με την εκτίμηση της CIA ότι ο νεότερος Χαμενεΐ διατηρούσε μακροχρόνια σεξουαλική σχέση με τον άνδρα δάσκαλό του από την παιδική του ηλικία
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ δίνει 10ήμερη παράταση στο Ιράν: «Ιστορική κόλαση» λέει η Τεχεράνη σε περίπτωση χερσαίας εισβολής
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν πολύ καλά, ενώ την ίδια ώρα η Τεχεράνη το διαψεύδει και κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο «έτοιμους» στρατιώτες
Ντόναλντ Τραμπ