Κόσμος

Κίνα: Θα διαλυθεί στον ουρανό διαστημικός σταθμός!

Πόσο θα έπρεπε να ανησυχεί ο κόσμος για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ-1 που αναμένεται να μπει και να διαλυθεί στη γήινη ατμόσφαιρα εντός των επόμενων ημερών; Η Κίνα διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και μάλιστα υπόσχεται ένα "εντυπωσιακό" θέαμα που θα θυμίζει βροχή μετεωριτών.

Το πεπαλαιωμένο και εκτός ελέγχου πλέον διαστημικό εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 εκτιμάται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή από αύριο Σάββατο μέχρι την Δευτέρα, σύμφωνα με την κινεζική διαστημική υπηρεσία. Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA υπολογίζει ότι το “παράθυρο” εισόδου είνα μικρότερο, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής.

“Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν”, διαβεβαίωσε η CMSEO, η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Αυτού του είδους οι διαστημικοί σταθμοί “δεν συντρίβονται βίαια στη Γη, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύονται και αναμένεται ένα θέαμα (σαν βροχή μετεωριτών) στον έναστρο ουρανό”, εξήγησε.

Το εργαστήριο τέθηκε σε τροχιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Κανονικά, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη επιστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα, όμως σταμάτησε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2016, προκαλώντας ανησυχίες για το πότε και πώς θα κάνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Η πιθανότητα να χτυπηθεί ένας άνθρωπος από κάποιο συντρίμμι βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη CMSEO.

Ένας ειδικός της ESA, ο Στάιν Λέμενς, εξήγησε ότι στα 60 χρόνια των διαστημικών πτήσεων περισσότερα από 6.000 αντικείμενα, κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, επανήλθαν εκτός ελέγχου στη γήινη ατμόσφαιρα και μόνο μια φορά χτυπήθηκε άνθρωπος – χωρίς να τραυματιστεί.

Το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού θα καεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα και μόνο ελάχιστα συντρίμμια θα πέσουν, με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, πιθανότατα στη θάλασσα.

Ο Τιανγκόνγκ-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που θα μπει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμο στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ. “Πολύ πιο ογκώδη πράγματα έχουν πέσει, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους”, εξήγησε, εκτιμώντας και αυτός ότι οι άνθρωποι θα δουν ένα “εντυπωσιακό θέαμα” όταν τα συντρίμμια θα μετατραπούν σε “πύρινες μπάλες”, σε υψόμετρο περίπου 60-70 χιλιομέτρων.

Δείτε τα βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=BbM5vGIiDkE

https://www.youtube.com/watch?v=6siwrL0X33Y

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 10
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 2
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2