Κόσμος

Η Ελλάδα προσέφερε τα στεφάνια των νικητών του Μαραθωνίου της Βοστώνης

Στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, η καθιερωμένη τελετή παράδοσης των στεφάνων στέψης των νικητών του Μαραθωνίου της Βοστώνης από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη και τον ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο «Alpha Omega» προς την τοπική Αθλητική Ομοσπονδία (Boston Marathon Association).

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, καθώς και πολιτειακοί γερουσιαστές, μέλη του προξενικού σώματος της πόλης και πλήθος κόσμου. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, παρέδωσε στην αθλητική ομοσπονδία της πόλης τέσσερα στεφάνια από κλαδί ελιάς, δύο για τους νικητές των αγώνων ανδρών και γυναικών και δύο για τους νικητές της κατηγορίας των αθλητών με ειδικές ικανότητες.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 16 Απριλίου, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Μαραθωνίους στον κόσμο και υπογραμμίζει τους κοινούς πολιτισμικούς δεσμούς της πόλης με την Ελλάδα, καθώς η Βοστώνη, που είναι η γενέτειρα της Αμερικανικής Επανάστασης, αποκαλείται συμβολικά και ως η «Αθήνα» των ΗΠΑ.

Ο κ. Ευθυμίου στον λόγο του αναφέρθηκε στην κληρονομιά του Στυλιανού Κυριακίδη, του Έλληνα νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης το έτος 1946 και υπογράμμισε τον συμβολισμό που εμπεριέχει η παράδοση των στεφανιών των νικητών από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πράξη, που όπως είπε, συνδέει τον Μαραθώνιο με τη γενέτειρά του και αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η παράδοση των στεφανιών, η οποία αριθμεί τριάντα και πλέον έτη, είχε ξεκινήσει το 1984, όταν κυβερνήτης Μασαχουσέτης ήταν ο Μάικλ Δουκάκης, ενώ κάθε χρόνο διανθίζεται από νέες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν πολλοί τοπικοί εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς με βασικό στόχο την ανάδειξη της σύνδεσης του σύγχρονου Μαραθωνίου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, βραβεύτηκαν με ειδικά επιτραπέζια στεφάνια, δώδεκα μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έκθεσης ιδεών που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο σε συνεργασία με άλλους φορείς. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που είχε ως θέμα τους συμβολισμούς και το μήνυμα της Μάχης του Μαραθώνα συμμετείχαν πάνω από 750 μαθητές από Γυμνάσια της Μασαχουσέτης.

mathites
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά την τελετή τιμήθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βοστώνης και μαραθωνοδρόμος Γουίλιαμ Έβανς (William B. Evans), στον οποίο μάλιστα διαβιβάστηκε και πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ για συμμετοχή στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο κ. Έβανς είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, όταν είχε σημειωθεί το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε προκαλέσει το θάνατο τριών θεατών και τον τραυματισμό 264 ατόμων. Μετά τον τερματισμό του, παρέμεινε στην περιοχή και συμμετείχε στον συντονισμό των υπηρεσιών διάσωσης αλλά και στην επιχείρηση σύλληψης των τρομοκρατών.

Στον Μαραθώνιο της Βοστώνης θα συμμετάσχουν 32.500 αθλητές, ανάμεσα στους οποίους 12 Έλληνες και τέσσερις Κύπριοι δρομείς. Η εκκίνηση θα δοθεί στην πόλη Χόπκιντον, η οποία βρίσκεται 26,2 μίλια νοτιοδυτικά της Βοστώνης. Τιμώντας την επέτειο των 2500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, η πόλη του Χόπκιντον αποφάσισε να στήσει το 2010 ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Σπύρο Λούη, νικητή του πρώτου σύγχρονου Ολυμπιακού Μαραθωνίου της Αθήνας το 1896, να ενθαρρύνει τον Στέλιο Κυριακίδη προς την δική του νίκη στην Βοστώνη το 1946.

Ο Στυλιανός Κυριακίδης, στη μνήμη του οποίου δίνονται από την Ελλάδα τα στεφάνια των νικητών, κατάφερε μετά από αρκετές δυσκολίες να αγωνιστεί και να επικρατήσει ενάντια στον Βοστωνέζο πρωταθλητή και φαβορί για τη νίκη Τζον Κέλι, ο οποίος αναφερόμενος στον Κυριακίδη δήλωσε: «πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα».

Ο Κυριακίδης ευαισθητοποιώντας Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς, κατάφερε να συγκεντρώσει και να αποστείλει οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα που μαστιζόταν τότε από φτώχεια κι ανέχεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ως ο πρώτος αθλητής που έτρεξε και χρησιμοποίησε τον Μαραθώνιο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για ένα συγκεκριμένο θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ