Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζάεφ: Θέμα ημερών το τηλεφώνημα στον Τσίπρα

Τσίπρας Ζάεφ

– Μέσα στις επόμενες μέρες η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ
– “Ας μη βιαζόμαστε, οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη” είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
– Δεν σχολίασε δηλώσεις Αλβανού βουλευτή για τρια νέα ονόματα στο τραπέζι
– Το θέμα είναι ευαίσθητο και για εμάς και για την Ελλάδα, είπε
– Επανέλαβε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” του ονόματος της ΠΓΔΜ έχει αποκτήσει χαρακτήρα… θρίλερ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, πάντως, δηλώνει τώρα πως θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου, την Τρίτη (05.06.2018), ο Ζόραν Ζάεφ. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα Σκόπια, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε “θέμα ημερών” την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του.

Όπως είπε ο Ζάεφ, διαμορφώνονται ακόμα οι συνθήκες για να γίνει το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή του (04.06.2018) συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο τραπέζι παραμένουν τρία από τα πέντε ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς: Άνω, Νέα και Βόρεια Μακεδονία.

Ζάεφ: Ας μη βιαζόμαστε

Ο Ζάεφ απάντησε με… ντρίπλα, λέγοντας πως η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της και ότι στο τέλος θα είναι ευτυχής και επιτυχημένη. «Ας μη βιαζόμαστε για τις λεπτομέρειες, οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη για να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία», είπε. Στη συνέχεια, τόνισε, θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε τις δηλώσεις του Αλβανού βουλευτή του DUI (σ.σ. του συγκυβερνώντος κόμματος), Αρτάν Γκρούμπι. Σε συνέντευξή του στο Κανάλι 5, ο Αλβανός βουλευτής υποστήριξε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν κι άλλες «δημιουργικές προτάσεις». Ανέφερε μάλιστα τα ονόματα: Δημοκρατία του Κρούσεβο, Δημοκρατία της Σύγχρονης Μακεδονίας και Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας.

«Το θέμα είναι ευαίσθητο και θα παραμείνω επιφυλακτικός. Αυτές οι μέρες θέλω να είναι μέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν θα συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα τις μοιραστώ άμεσα. Είναι θέμα ευαίσθητο για τη χώρα μας αλλά και για την Ελλάδα», είπε ο Ζάεφ. Και επανέλαβε ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Κομισιόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες λύσης του ζητήματος της ΠΓΔΜ

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε η εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατά της λύσης, υπενθύμισε την πάγια θέση της Επιτροπής. Και αυτή είναι υπέρ της λύσης. «Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της χώρας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και ολόκληρης της περιοχής και πλέον», σημείωσε η Κοτσίγιαντσιτς.

«Υποστηρίζουμε τις εν εξελίξει προσπάθειες οι οποίες χρειάζονται χρόνο και χώρο για προχωρήσουν», σημείωσε. Έκανε δε αναφορά και στις πρόσφατες συναντήσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Με πληροφορίες από a1on.mk και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις