Πολιτική

Σκοπιανές πηγές: Ελάχιστες λεπτομέρειες για να κλείσει η συμφωνία – Στις Πρέσπες συνεργάτες του Ζάεφ!

- Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ έγινε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018) - Νέος γύρος συνομιλιών νωρίς το πρωί της Τρίτης - Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Σκοπίων, η συμφωνία έχει κλείσει κατά 98% - Συνεργάτες του Ζάεφ βρίσκονται ήδη στις Πρέσπες για τα διαδικαστικά της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Κατά 98% έχει κλείσει η συμφωνία για το Σκοπιανό, δήλωσαν διπλωματικές πηγές των Σκοπίων στον ΑΝΤ1, μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να δείχνει κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

[read4more]

Στα Σκόπια γίνονται διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Βερολίνο που ασκούν πιέσεις στο εσωτερικό της σκοπιανής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες, συνεργάτες του Ζάεφ έχουν ήδη μεταβεί στις Πρέσπες, ώστε να αρχίσουν τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό της συνάντησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακούστε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (11.06.2018) σε πολύ καλό κλίμα.

Το τηλεφώνημα έγινε στις 3 το μεσημέρι και διήρκησε μέχρι τις 4, ενώ αύριο, Τρίτη, θα ακολουθήσει νέος γύρος συνομιλιών νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, «αγκάθι» για την τελική συμφωνία για το Σκοπιανό αποτελεί το erga omnes. Οι Σκοπιανοί ήθελαν να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές σε βάθος δύο ετών, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε. Το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε έναν χρονικό ορίζοντα για τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν πως «αν θα έχουμε συμφωνία, θα έχουμε συμφωνία για όλα».

Επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική – Σλαβική.

Κρίσιμη η Τρίτη

Στην περίπτωση, που στην αυριανή, νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ, υπάρξει συμφωνία, οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις Πρέσπες, όπου θα υπογράψουν ένα προσύμφωνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι εθνικοί χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
19
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37