Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Ενδεχόμενο για νέες κάλπες εάν… δεν πάρει πλειοψηφία ο Ερντογάν

Εκλογές ξανά και ξανά και ξανα... Αυτό πάνω κάτω μπορεί να συνοψίσει τα "σενάρια" που έκανε γνωστά ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και "συνέταιρος" του Ερντογάν, ο οποίος είπε πως εάν η συμμαχία του δεν κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Κυριακής (24.06.2018), τότε θα στηθούν ξανά νέες κάλπες!

Νέες κάλπες θα στηθούν έτσι και αλλιώς στην εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο επειδή οι εκλογές στην Τουρκία αφορούν όχι μόνο τον πρόεδρο αλλά και το κοινοβούλιο, στην περίπτωση που στηθούν ξανά και για το κοινοβούλιο, οι Τούρκοι θα κληθούν να ψηφίσουν 3 φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία του Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει με μικρή διαφορά την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία, ενώ και οι προεδρικές εκλογές που γίνονται την ίδια ημέρα μπορεί να περάσουν επίσης σε έναν δεύτερο γύρο.

Ο Μπαχτσελί, ο οποίος υποστήριξε τον Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών τον Απρίλιο, σημείωσε σήμερα ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην περίπτωση που η προεδρία και το κοινοβούλιο δεν έχουν αρμονική συνεργασία μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

“Βολεύουν” οι εξουσίες που έδωσε το δημοψήφισμα

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αργά χθες το βράδυ, ο Μπαχτσελί σημείωσε ότι το δημοψήφισμα χορηγεί είτε στον πρόεδρο είτε στο κοινοβούλιο την εξουσία να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές αν υπάρξει “κώλυμα” – για παράδειγμα αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, αλλά το κόμμα του χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Αν η προεδρία και το κοινοβούλιο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματικών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, (…) θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές”, σημείωσε.

Ο Μπαχτσελί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προκήρυξη πρόωρων, κατά περισσότερο από έναν χρόνο, εκλογών όταν κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξή τους τον Απρίλιο. Ο Ερντογάν όρισε την 24η Ιουνίου ως την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Μπαχτσελί.

Αυξάνονται οι βουλευτές

Βάσει των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες θα ισχύσουν μετά τις προσεχείς εκλογές, ο αριθμός των βουλευτών στο κοινοβούλιο θα αυξηθεί σε 600 από 550. Αξιωματούχοι από το AKP, το οποίο είχε μέχρι τώρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν στην εξασφάλιση τουλάχιστον 300 εδρών στην εθνοσυνέλευση.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει υπογραμμίσει την σημασία ενός “ισχυρού κοινοβουλίου”, λέγοντας πως θα ήταν «ανησυχητικό» να αποφασίσει κάποιος να υποστηρίξει τον ίδιο για την προεδρία, αλλά όχι το κόμμα του, το AKP.

Η σύνθεση του τουρκικού κοινοβουλίου ενδέχεται να εξαρτηθεί από το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Αν το κόμμα αυτό περάσει το όριο του 10% που χρειάζεται για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, μπορεί να κερδίσει δεκάδες βουλευτικές έδρες. Αν αποτύχει, οι έδρες θα πάνε στο δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στην περιοχή, εξασφαλίζοντας σχεδόν σίγουρα πλειοψηφία στο AKP.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1