Πολιτική

Il Manifesto: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τριπλές εκλογές στην Ελλάδα

Η ιταλική εφημερίδα "Il Manifesto" αναφέρεται σήμερα σε άρθρο της, στις προτάσεις που έγιναν στην Ιταλία, για «μια ευρεία συμμαχία ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019, η οποία να περιλαμβάνει ένα μέτωπο από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν».

Πρόταση που ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, στον φιλόσοφο Μάσσιμο Κατσιάρι, στον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι και στον νυν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν αποκλείεται, στην Ελλάδα, οι δημοτικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές, να συμπέσουν και με τις βουλευτικές, και ότι αυτό το ενδεχόμενο να καθιστούσε την όλη εκλογική αναμέτρηση ακόμη πιο σημαντική.

Προσθέτει, δε, ότι ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, κάλεσε πρόσφατα όλες τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν, αν και μεγάλο μέρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν έχει ανταποκριθεί, προς το παρόν, στην πρόσκληση αυτή.

Παράλληλα, η Il Manifesto τονίζει ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια ευρεία συνεργασία θα έχει νόημα μόνον αν μπορέσει να υιοθετηθεί μια αριστερή, ουσιαστική πολιτική ατζέντα. Και ως παράδειγμα, φέρνει την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την οποία προώθησε η ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματτέο Ρέντσι στήριξε τις θέσεις της Fiat, η οποία έχει υιοθετήσει εταιρικές συμβάσεις.

Και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπενθυμίζεται η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στην ανάγκη δίκαιου καταμερισμού ευθυνών και βαρών, μεταξύ των κρατών μελών, για να αντιμετωπισθούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Αλλά η Μanifesto γράφει, παράλληλα, ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν έχει δείξει πρόθυμος να φιλοξενήσει, στο έδαφος του, τους διασωθέντες που μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί αυτή τη συμμαχία των προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μόνον αν δημιουργηθούν σαφείς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με προγράμματα που να αναδεικνύουν στόχους και αιτήματα της Αριστεράς, ώστε η Ευρώπη να καταφέρει να έρθει και πάλι πιο κοντά στους πολίτες και όχι μόνον, γενικά, “για να οικοδομηθεί ένα μέτωπο κατά των λαϊκιστικών δυνάμεων”» τονίζει, τέλος, στην ανάλυσή της η Il Manifesto.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κεραμέως κατά Ανδρουλάκη: Θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει τη δυνατότητα για 4ημερη εργασία
«Μια οριζόντια μείωση του χρόνου εργασίας απλώς αυξάνει το κόστος εργασίας, το οποίο εν συνεχεία μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία και τελικά στον ίδιο τον εργαζόμενο»
Νίκη Κεραμέως 8
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού
Η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας - Δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Κάλπη 142
Επιτελικό κράτος: Από το gov.gr στη μείωση των τροχαίων και από το panic button στο «Σπίτι μου» και τα προγράμματα 36 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Το κυβερνητικό μοντέλο με κεντρικό συντονισμό, στοχοθεσία και παρακολούθηση έργων – Παραδείγματα από την καθημερινότητα των πολιτών
Μέγαρο Μαξίμου
Θάνος Πλεύρης στη τριμερή με Βουλγαρία και Τουρκία για το μεταναστευτικό: Ενίσχυση της μάχης κατά των διακινητών
Στην Αθήνα οι υπουργοί των τριών χωρών – Θετική αποτίμηση της συνεργασίας, έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων, στις επιστροφές και στις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Τριμερής συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό