Συμβαίνει τώρα:
Ήχησε το 112 σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά - «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»
Κόσμος

Σεισμός στην Ινδονησία: 2.000 νεκροί, 5.000 αγνοούμενοι

Ο απολογισμός του σεισμού 7,5 βαθμών και του τσουνάμι που προκάλεσε την 28η Σεπτεμβρίου στη νήσο Κελέβη της Ινδονησίας αυξήθηκε σε σχεδόν 2.000 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, οι οποίες προεξοφλούν ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμα πιο βαρύς, καθώς περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

1.944 πτώματα έχουν βρεθεί στην πόλη Παλού και στα προάστιά της, μια περιοχή που υπέστη τεράστια καταστροφή από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση και τα φονικά σεισμικά παλιρροϊκά κύματα που την ακολούθησαν, τόνισε ο Μοχάμαντ Θόχιρ, εκπρόσωπος του στρατού.

«Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, διότι δεν έχουμε πάρει ακόμη διαταγή να σταματήσουμε να αναζητούμε πτώματα», εξήγησε ο αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως οι αγνοούμενοι είναι έως και 5.000, στην πλειονότητά τους παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Σεισμός στην Ινδονησία: Καμία ελπίδα για επιζώντες

Πλέον δεν απομένει σχεδόν καμιά ελπίδα να βρεθούν επιζώντες και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάκτηση των πτωμάτων και την καταμέτρηση των θυμάτων.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν ως την 11η Οκτωβρίου, ημερομηνία μετά την οποία οι αγνοούμενοι θα θεωρηθούν νεκροί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει δύο κοινότητες κοντά στην πόλη Παλού, την Πετόμπο και την Μπαλαρόα, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, σε υπαίθριους ομαδικούς τάφους, αφήνοντάς τις ως έχουν.

Στην Μπαλαρόα, σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα εργατικών κατοικιών που κατάπιε σχεδόν ολόκληρο η λάσπη, ο Γκοπάλ ψάχνει σημεία ζωής του θείου και της θείας του στα συντρίμμια. «Ακόμα κι αν σταματήσουν (σ.σ. οι επιχειρήσεις των αρχών), θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μόνοι μας», είπε, καθώς μηχανήματα έργου και σωστικά συνεργεία χτένιζαν όσα άφησε πίσω της η καταστροφή.

Περίπου 200.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό δεν επαρκούν και η επιβίωση πολλών σεισμοπαθών που έχασαν τα πάντα εξαρτάται από τη βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Σλοβακίας μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων του με τον Επστάιν
«Όχι επειδή έκανα κάτι παράνομο ή ανήθικο, αλλά για να μην επιβαρυνθεί πολιτικά για κάτι που δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του», ανέφερε ο Λάιτσακ για την παραίτησή του
Μίροσλαβ Λάιτσακ
Πάνω από 32 νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα που βάζει σε κίνδυνο την εκεχειρία
Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι οι ενέργειές του έγιναν ως αντίποινα για ένα περιστατικό κατά το οποίο οκτώ Παλαιστίνιοι αντάρτες βγήκαν από μια σήραγγα στη Ράφα, στη νότια Γάζα
Λωρίδα της Γάζας