Κόσμος

Brexit: Ανθρώπινη αλυσίδα στο Λονδίνο για τα δικαιώματα Βρετανών και Ευρωπαίων μετά την έξοδο

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία και Βρετανοί που μένουν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν σεβασμό μετά το Brexit.

Έτσι σχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Γουάιτχολ, την κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει τη συνοικία των υπουργείων και επέδωσαν στην έδρα της κυβέρνησης μια επιστολή που απευθυνόταν στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Μεταξύ άλλων της ζητούν “να σεβαστεί τις πολιτικές υποσχέσεις” που τους έδωσε, “όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών” μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit.

“Δεν είμαστε συνάλλαγμα, είμαστε πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και έφτασε ο καιρός να μας αντιμετωπίσουν ως τέτοιους” αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται από την ομάδα άσκησης πίεσης the3Million (προασπίζεται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο), τον συνασπισμό British in Europe (εκπροσωπεί τους Βρετανούς που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ) και το βρετανικό συνδικάτο Unison.

Πέντε μήνες πριν από την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας, που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου 2019, η αβεβαιότητα έχει μετατραπεί σε ανησυχία για τους εκπατρισμένους Βρετανούς και Ευρωπαίους. “Δεν κάνω κανένα σχέδιο για το 2019 επειδή δεν ξέρω πού θα βρισκόμαστε” είπε η Βανέσα Βερλίντεν, μια 42χρονη Βελγίδα εγκατεστημένη στη Βρετανία εδώ και 17 χρόνια.

Η Κάρεν Λόρενς, μια Βρετανίδα μηχανικός, έφτασε στο Λονδίνο από το Γουόρστερσιρ για να διαδηλώσει. “Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Είναι απολύτως άδικο”, διαμαρτυρήθηκε.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς το κοινοβούλιο για να θέσουν τα αιτήματά τους στους Βρετανούς βουλευτές. “Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία” είπε ο Νίκολας Χάτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2