Πολιτική

Νέα προσφυγή για τη συμφωνία των Πρεσπών στο ΣτΕ

Νέα προσφυγή κατατέθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η προσφυγή στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης για την συγκρότηση του Ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας - πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Παράλληλα, κατατέθηκε στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής, όπως και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε άμεσα να “παγώσει”, όπως ζητούν, η επίμαχη από 16.10.2018 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά την τελική συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018.

Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Επίσης, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της Ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (7.12.2018) συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το ζήτημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα του κόμματος Καρυστιανού – Χωρίς αριστερά και δεξιά καπέλα, λέει η Μαρία Γρατσία
Η στενή συνεργάτιδα της τέως προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών επεσήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί «η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και του κοινού καλού»
Η Μαρία Καρυστιανού
Γιάνης Βαρουφάκης: Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά – «Αυτά που λέτε είναι η χαρά του διακινητή»
Σπύρος Χαριτάτος και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στον Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το μήνυμα που μπορεί να πέρασε όταν μίλησε πρώτη φορά για την προσωπική του εμπειρία από τη χρήση ναρκωτικών
Γιάνης Βαρουφάκης
6
Το Μαξίμου «έκοψε» τον Κώστα Ανεστίδη από τη συνάντηση της Δευτέρας - «Θα πάω για να εκπροσωπήσω τους αγρότες» επιμένει ο αγροτοσυνδικαλιστής
Όπως γράφει και στην στήλη της η Χριστίνα Κοραή, Μαρούδας, Τζέλλας και Αλειφτήρας του ζητούν να διευκολύνει την επιτροπή και να φύγει μόνος του, ενώ πιέσεις του ασκούν και άλλοι αγρότες μετά τα χυδαία σχόλια για τον πρωθυπουργό
Ο Κώστας Ανεστίδης
64
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη συνάντηση με τους «σκληρούς» των μπλόκων – Οι απαράβατοι όροι και το μήνυμα
Η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών «κλείδωσε» μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κι ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως σαφές, ότι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί
τρακτέρ