Πολιτική

“Έρχονται” συστάσεις Τσίπρα σε Ζάεφ για τη… σκέτη “Μακεδονία”

Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι δυο άνθρωποι που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά έβαλαν την υπογραφή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα τη μετονομασία της πΓΔΜ σε "Βόρεια Μακεδονία" επιμένουν στις αναφορές περί "Μακεδονίας"… σκέτο. Έρχονται… συστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζάεφ έκανε ακόμη ένα tweet με αναφορά στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτόφ δήλωσε πως η χώρα του θα αποκαλείται σκέτο “Μακεδονία” και όχι Βόρεια Μακεδονία μέχρι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Και αυτό ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και… συστάσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

[read4more]

«Η στήριξη από την Κομισιόν, τους θεσμούς και της χώρες μέλη της Ε.Ε., τους γείτονές μας και πολλούς άλλους ηγέτες ήταν το κλειδί για να προχωρήσουμε μπροστά και να επιστρέψουμε στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καθώς και της σταθερότητας, της αξιοπιστίας και της ευημερίας στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”», ήταν το νέο μήνυμα στο twitter από τον Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Κρίστιαν Ντάνιελσον, γενικό διευθυντή των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης της Ε.Ε.

Οι συνεχείς αναφορές του Ζάεφ στη “Μακεδονία” χωρίς το… Βόρεια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μάλιστα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υπογραφεί το πρωτόκολλο εισδοχής στις Βρυξέλλες, το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” νομιμοποιείται να ακούγεται αδιαλείπτως». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη στιγμή που η χώρα του να μπεί στο ΝΑΤΟ «τίθεται σε ισχύ οι συνταγματικές τροποποιήσεις και στη συνέχεια η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα γίνει το συνταγματικό όνομα».

Τετ α τετ και… συστάσεις Τσίπρα σε Ζάεφ

Όλα αυτά ενώ άμεσα, ίσως και μέσα στον Φεβρουάριο όταν θα γίνει η Διάσκεψη του Μονάχου, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την κύρωση και από τις δυο χώρες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν και χθες (29.01.2019) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε, αναφερόμενος στην… επιμονή του Ζόραν Ζάεφ περί “Μακεδονίας” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, πως τυπικά έχει ακόμα αυτό το δικαίωμα. Εξέφρασε, όμως, τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα συμμορφωθεί όταν έρθει η ώρα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να κάνει συστάσεις στον Σκοπιανό ομόλογό του και θα του τονίσει ότι η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο στις Πρέσπες πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έριξαν σήμερα 8,5 τόνους τροφίμων στη Γάζα – Δείτε βίντεο
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα»
Τα αεροπλάνα που πέταξαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
41
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μαχμούντ Αμπάς – Ανησυχία για τη Γάζα και στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή από την Ελλάδα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς 2
Η ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατο της Λένας Σαμαρά - «Μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση στον Ευαγγελισμό»
«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
Λένα Σαμαρά 24
Γιατί η Λένα Σαμαρά διακομίστηκε από το Σισμανόγλειο στον Ευαγγελισμό - Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρόωρο θάνατό της
Αποτελεί ερώτημα εάν η άτυχη κοπέλα είχε ιστορικό επιληψίας ή καρδιακής βλάβης, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι στιγμής με βεβαιότητα, ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατό της κόρης του Αντώνη Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς και η κόρη του Λένα Σαμαρά στην πρεμιέρα της ταινίας «Ευτυχία» 42