Κόσμος

Σκοτώνουν ανθρώπους σαν τις… μύγες στη Βραζιλία!

Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των νεκρών από πυρά αστυνομικών μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στη Βραζιλία.

Η συχνότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία είναι πέντε την ημέρα, κατά μέσο όρο, μολονότι ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε σημαντικά σε αυτήν την τουριστική περιοχή της χώρας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 συμπίπτει με την αρχή της θητείας του κυβερνήτη Γουίλσον Βιτζέλ, ο οποίος εξελέγη κατά κύριο λόγο επειδή υιοθέτησε την πολιτική ασφαλείας που προκρίνει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρο. Ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του, επίσης, τον Ιανουάριο.

Βραζιλία: Εκατόμβες θυμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο (ISP), 434 άνθρωποι σκοτώθηκαν “κατά την επέμβαση ενός μέλους” των δυνάμεων ασφαλείας από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί αφότου ξεκίνησε η τήρηση αυτών των στατιστικών στοιχείων, το 1998.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών (σ.σ. περιλαμβάνονται και εκείνες που διαπράχθηκαν από αστυνομικούς) έχει μειωθεί κατά 18% (1.528 φέτος από 1.868 πέρσι). Παραμένει πάντως ιδιαίτερα υψηλός, αφού κατά μέσο όρο σκοτώνονται 17 άνθρωποι κάθε μέρα.

Στα τέλη Μαρτίου ο κυβερνήτης Βίτζελ παραδέχτηκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo, ότι η αστυνομία έχει αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές για να σκοτώνουν από μακριά τους υπόπτους. “Η εντολή είναι ξεκάθαρη: αν κάποιος κρατάει τουφέκι, πρέπει να τον εξουδετερώνουν αμέσως”, εξήγησε.

Η αρχή της θητείας του κυβερνήτη συνοδεύτηκε από πολλά βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές αστυνομικούς. Τον Ιανουάριο, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αστυνομίας σε μια φαβέλα κοντά στο κέντρο του Ρίο – οι εννέα από αυτούς βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι.

Σήμερα, η στρατιωτική αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι μέλη της σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους σε μια επιχείρηση εναντίον διακινητών ναρκωτικών σε μια άλλη φαβέλα, στα βόρεια της πόλης.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια