Κόσμος

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κάλεσε το στρατό σε ετοιμότητα αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν εισβολή

Ετοιμότητα από το στρατό αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν εισβολή στη Βενεζουέλα ζήτησε ο Νικολάς Μαδούρο. «Να είστε με τα όπλα στο χέρι αν η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία τολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη». Ζήτησε πίστη «πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή». Νέο κάλεσμα από τον Γκουαϊδό για κατάληψη στρατώνων.

Η Βενεζουέλα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος με τον Νικολάς Μαδούρο να προσπαθήσει να κρατήσει και τον Χουάν Γκουαϊκό να προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη του στρατού. Ενός στρατού που παίζει κεντρικό ρόλο στην εξουσία στη χώρα με τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους. Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις στέκονται στο πλευρό του Μαδούρο, παρά τις προσπάθειες του Γκουαϊδό να κερδίσει τη στήριξή τους.

[read4more]

Ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε, το Σάββατο, τις ένοπλες δυνάμεις στη Βενεζουέλα να είναι «έτοιμες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση στο έδαφος της της χώρας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε τους στρατιωτικούς να είναι έτοιμοι «να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».

Ο Μαδούρο μίλησε σε στρατιώτες κατά την επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες (βορειοδυτικά). Κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και την Ουάσινγκτον ότι σχεδιάζουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του. «Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από τους στρατιώτες.

maduro stratos
Φωτογραφία Reuters

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εισβολής στη Βενεζουέλα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό όταν εκείνος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος τη Βενεζουέλα και δεν έχει κρύψει ποτέ πως θέλει να «πέσει» από την εξουσία ο Μαδούρο.

Μόλις την περασμένη την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως μια «στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι πιθανή. Αν είναι απαραίτητο, αυτό είναι που θα κάνουν οι ΗΠΑ». Κάτι ανάλογο είχε κάνει και πριν από μήνες ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομιλία του Μαδούρο έγινε λίγο πριν ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος κάλεσε τους Βενεζουελάνους να πορευθούν «ειρηνικά» προς τους στρατώνες προκειμένου να επιχειρήσουν, εκ νέου, να αποσπάσουν την υποστήριξη του στρατού.

Την Τρίτη, ο Χουάν Γκουαϊδό είχε καλέσει σε στρατιωτική εξέγερση, η οποία ξεφούσκωνε ώρα την ώρα. Το κάλεσμά του στον στρατό προκάλεσε ωστόσο τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο την Τρίτη και την Τετάρτη που αμαυρώθηκαν από βίαιες συγκρούσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Πάπα - Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του
H πρώτη αμφίεση ενός Πάπα λειτουργεί σαν «δήλωση προθέσεων» του, καθώς αποκαλύπτει την πνευματική του ταυτότητα, τις θεολογικές του προτεραιότητες και το ύφος ποιμαντορίας που θα ακολουθήσει
Ο Πάπας Λέων ο 14ος
Ο γκουρού επικοινωνίας του Τραμπ συνεργάζεται με τον Σαλί Μπερίσα για την ανατροπή του Έντι Ράμα - Αποκάλυψη Politico ενόψει των εκλογών στην Αλβανία
Ο Κρις ΛαΣιβίτα συνέβαλε στην επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τώρα συνεργάζεται με τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας
Κρις ΛαΤσιβίτα
Ο Φειδίας Παναγιώτου πάει στη Ρωσία την Ημέρα της Νίκης του Βλαντιμίρ Πούτιν
«Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ζυγίσουν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν πώς οι πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν τις προσπάθειές μας» είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα
Ο Φειδίας Παναγιώτου 8