Κόσμος

Κουρτς… τέλος! Ανατράπηκε ο ίδιος και η κυβέρνησή του!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού βλέπει να μπαίνει.... στοπ στην θητεία του.

Ένα “τέλος”, τουλάχιστον προς το παρόν, στην καγκελαρία του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, 18 μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της αυστριακής κυβέρνησης στις 18 Δεκεμβρίου 2017, έδωσε το απόγευμα η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει νωρίτερα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης κατά του συνόλου της αυστριακής κυβέρνησης και η οποία υποστηρίχθηκε από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι εξελίξεις με τον Κουρτς

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η συζήτηση της οποίας ξεκίνησε το μεσημέρι και διήρκησε τρεις ώρες, είχε αποφασίσει μόλις το πρωί της Δευτέρας ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανακοίνωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, η αρχηγός τους Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Η ίδια πρότεινε έμμεσα ως μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ζητώντας ταυτόχρονα μία “ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών”, ενώ διευκρίνιζε πως φυσικά την σχετική απόφαση θα λάβει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας είχε αποφασίσει επίσης ομόφωνα από την πλευρά της, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο, έπειτα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα, με την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και τις παραιτήσεις των υπόλοιπων υπουργών του, βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν για συνομιλίες μέσα στην εβδομάδα – Στόχος η πυρηνική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει άμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποτραπεί από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σημαίες Ιράν και ΗΠΑ
Πέμπτη νύχτα τρόμου σε Ιράν και Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ – Νέα μαζική επίθεση με πυραύλους από την Τεχεράνη
Δύο οι νεκροί από την επίθεση του Ισράηλ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Ιράν - Ο Τραμπ επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον - Σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο
Ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη στο Ιράν / Πηγή φωτογραφίας: Majid Asgaripour
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
1
Ο Τραμπ καλεί σε άμεση εκκένωση της Τεχεράνης – «Το Ιράν έπρεπε να είχε υπογράψει τη συμφωνία που τους είπα να υπογράψουν»
Σύμφωνα με το Fox News, ο Τραμπ που επιστρέφει εκτάκτως στην Ουάσινγκτον από τη Σύνοδο Κορυφής της G7, ζήτησε να είναι έτοιμο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Φλόγες και καπνoί μετά από ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη 3