Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα δυο συνέδρια που θα κρίνουν το μέλλον

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα δυο συνέδρια που θα κρίνουν το μέλλον

Η πρόσφατη κρίση στο ΚΙΝΑΛ με την απευθείας αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά από στελέχη του κινήματος έχει πυροδοτήσει και πάλι τα σενάρια για τον «σκοτεινό» ρόλο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κρίση.

Όσοι φυσικά από το περιβάλλον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν αυτή την άποψη φοβούνται ότι τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Αλέξης Τσίπρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν πιάσει τόπο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, “κίνημα” για επιστροφή στις ρίζες.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ωστόσο να διατηρεί μια σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ από την άλλη προσέχει τις κινήσεις της για να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση και κατηγορηθεί ως παρακολούθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 17 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται και πάλι να συναντηθούν ο Αλέξης Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά.

Όλα δείχνουν ότι η συνάντηση αυτή δεν θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες – που γινόντουσαν σε ψυχρό κλίμα από την πλευρά της προέδρου του Κινήματος – καθώς η Φώφη Γεννηματά θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός της κλέβει πόντους από τον ζωτικό της χώρο.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με τους σοσιαλδημοκράτες, αν και δεν είναι πλέον πρωθυπουργός, θα συνεχίσει να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις συσκέψεις του PES.

Σημαντική στιγμή πάντως για τις σχέσεις των δυο κομμάτων θα είναι το τέλος του χρόνου όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά πιέζεται πλέον από αρκετά στελέχη της να κάνει στροφή προς τα… αριστερά, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την πρόεδρο του Κινήματος καθώς το κόμμα της δεν αντέχει άλλη διάσπαση.

Φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολα. Και εκεί στο συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου να υπάρξει έντονη συζήτηση για το κατά πόσον θα υπάρξει ΠΑΣΟΚοποίηση του κόμματος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του πριν μερικές μέρες αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα λέγοντας: «το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ είναι κάτι ευρύτερο που έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Ασφαλώς και μπορούμε να ενσωματώσουμε ό,τι θετικό υπάρχει από αυτή την πορεία, πχ τη λαϊκότητα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις