Πολιτική

Μητσοτάκης: Βλέπει τραπεζίτες για τις… χρεώσεις – Τι θα ζητήσει

Συνάντηση με τους τραπεζίτες θα έχει το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο οι χρεώσεις στα… πάντα και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. Το «τρίγωνο» Μητσοτάκη για φόρους, τράπεζες, επενδύσεις και ανάπτυξη.

Η εξαγγελία-έκπληξη για απαλλαγή της οικοδομικής δραστηριότητας από τον ΦΠΑ με αναδρομική ισχύ από 1.1.2006 και για μία τριετία ήταν αυτή που μοιραία τράβηξε όλα τα φώτα πάνω της από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει το οικονομικό του σχέδιο, έχοντας πάντοτε ως στόχο τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο τριγωνικό, το οποίο προβλέπει ως «πλευρές» του τριγώνου τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πολιτική με αιχμή τη μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τέλος την ισχυροποίηση του τραπεζικού τομέα, μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και εν συνεχεία την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά.

Click4more: Ανάσα στην αγορά ακινήτων από το πάγωμα στο ΦΠΑ – Πόσο θα μειωθούν οι τιμές

Ειδικά για τα τελευταία που αφορούν τις τράπεζες, θ’ αποτελέσουν αντικείμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι θα περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist επιβεβαίωσε ότι, πέραν των προτεραιοτήτων για το σχέδιο «Ηρακλής» και τα κόκκινα δάνεια ή την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα ζητήσει ευθέως από τους τραπεζίτες να εξορθολογίσουν τις χρεώσεις τους για προμήθειες και υπηρεσίες, παρεμβαίνοντας έτσι προσωπικά στο ζήτημα που έχει προκληθεί από την επιθετική τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών στον εν λόγω τομέα.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα. Ο νόμος περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων που διευκολύνουν τις επενδύσεις και μειώνουν τα γραφειοκρατικά βάρη, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει από το βήμα του συνεδρίου του Economist άλλη μία είδηση: ότι οι… μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Click4more: Χρυσή τομή για τις ανακαινίσεις ακινήτων – Από το φόρο θα αφαιρείται το 40% των εξόδων

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Χαρακτήρισε δε ως θεμελιώδη αρχή της πολιτικής του την κοινωνική δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσε η υπερφορολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα επέλθουν με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Νοεμβρίου.

Ως απόρροια των παραπάνω και του γενικότερου θετικού οικονομικού κλίματος, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει από το 2021 τους εταίρους για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θύελλα αντιδράσεων κατά της Hellenic Train για την απόλυση του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια
«Ο Κώστας Γενιδούνιας απολύεται παραμονή Πρωτομαγιάς, την ώρα που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για τα ''εγκληματικά λάθη'' του Κώστα Καραμανλή» επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος
Τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train 5
«Πόλεμος» Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου με αφορμή τον Πολάκη για παντελόνια, φούστες και στρινγκ στη Βουλή
«Είπατε κυρία Κωνσταντοπούλου ότι αναφέρθηκα σε φουστίτσα, στρινγκ. Να βρείτε από τα πρακτικά πού το ανέφερα. Αλλιώς να ζητήσετε συγγνώμη», απάντησε ο Υπουργός Υγείας στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 3
Ο Παύλος Πολάκης μετά την καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση: «Δεν μασάω παλικάρια της φακής – Θα τα πούμε στο Εφετείο»
Ο Παύλος Πολάκης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή μετά από μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή
Ο Παύλος Πολάκης 13