Πολιτική

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Βρέθηκε βάση συμφωνίας – Μπορούμε να το ψηφίσουμε και οι 300

"Θέλω έντιμα να πω ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμών, στους οποίους συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος", είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι βρέθηκε τελικώς η βάση της συμφωνίας πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο για να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

«Μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών ωρών, τα κόμματα του Κοινοβουλίου βρήκαμε τη βάση συμφωνίας πάνω στην οποία θα κινηθεί το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διευκολύνονται για να ψηφίζουν στο εξωτερικό οι Έλληνες πολίτες, από τη χώρα στην οποία κατοικούν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και συνέχισε: «Πρόκειται για μια θετική ανταπόκριση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε ένα αίτημα δεκαετιών, καθώς εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, κανένας Έλληνας του εξωτερικού δεν θα μπορούσε να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία κατοικεί ούτε στις επόμενες ούτε στις μεθεπόμενες κοκ. Θεωρούμε αδιανόητο, επί τόσες δεκαετίες που υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό, τα κόμματα να μην μπορούν να συνεννοηθούν, πάνω στο αυτονόητο και έτσι στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου τόσα χρόνια, να το ασκούν μόνο όσοι προνομιούχοι, εκ των συμπατριωτών μας, είχαν την οικονομική δυνατότητα και την άνεση χρόνου να έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές».

Ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε είναι προϊόν συμβιβασμών.  «Είναι προϊόν συμβιβασμών στους οποίους συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα, που συνεισφέρουν σε αυτή τη συμφωνία, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος καθώς η επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου απαιτούσε την έγκριση των 200 βουλευτών».

Ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε από το βήμα της Βουλής μήνυμα και σε όσους εκ των Ελλήνων του εξωτερικού δεν περιλαμβάνει η προτεινόμενη ρύθμιση, ακριβώς λόγω των «συμβιβασμών».  «Θέλω, προς τους συμπατριώτες μας που μας ακούνε από το εξωτερικό, να διευκρινίσω ότι προφανώς όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτή τη συμφωνία, αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και ασφαλώς μπορούν να έρθουν και να ψηφίσουν στη χώρα. Η συμφωνία όμως διασφαλίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό».

«Θέλω, από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, να ευχαριστήσω και πάλι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξε αποφασιστικά την προσπάθεια να διαμορφώσουμε την αναγκαία συναίνεση», είπε ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος, που ευχαρίστησε και τους εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίοι συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή και συνέβαλαν με τη δημιουργική στάση τους σε αυτή τη «σημαντική πράξη εθνικής συνεννόησης».

«Μέσα από τη συμφωνία, το μήνυμα που εκπέμπουμε, όλοι όσοι θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο-και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει βάση να το ψηφίσουμε και οι 300– είναι ότι οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και αυτό είναι χρήσιμο να το έχουμε στη σκέψη μας, σε κάθε απόφαση και σε κάθε πράξη μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Μακάρι να κυριαρχήσει η λογική αυτή ευρύτερα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Φόβοι στη ΝΔ πως η υπόθεση Καραμανλή μπορεί να «τορπιλίσει» την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτείται να είναι προσεκτικοί
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας
Κικίλιας: Καμία αύξηση στα ακτοπλοϊκά το καλοκαίρι – Δείτε παραδείγματα με τιμές μετά τη μείωση των λιμενικών τελών
«Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, για τη δυνατότητα που δεν είναι πολυτέλεια» γράφει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ανάρτησή του
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά 2
Χρυσοχοΐδης για τα επεισόδια στη Νομική Σχολή: Η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους – Τα Πανεπιστήμια δεν εφαρμόζουν τον νόμο του 2021
«Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Επεισόδια στη Νομική Σχολή
Γιατί «έσπασε τη σιωπή του» τώρα, ο Κώστας Καραμανλής – Πλημμέλημα «βλέπει» η κυβέρνηση
Μετά από μακρά σιωπή, κι ενώ από χτες τα κόμματα ξεκίνησαν ήδη να μελετούν την ογκωδέστατη δικογραφία των 59.000 εγγράφων, και τα βίντεο, ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε δημόσια δήλωση
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής 1