Κόσμος

Πρίγκιπας Χάρι: Τον θέλουν για γενικό κυβερνήτη στον Καναδά

Μπορεί ο πρίγκιπας Χάρι να απαρνήθηκε τα βασιλικά αξιώματα, ωστόσο οι Καναδοί, τον θέλουν για γενικό κυβερνήτη της χώρας. Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

Την ώρα που η σύζυγός του, η Μέγκαν Μαρκλ, επέστρεψε ήδη στον Καναδά και στον γιο τους, τον Άρτσι, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Καναδοί «αγαπάνε» τον πρίγκιπα Χάρι και θα τον ήθελαν για γενικό κυβερνήτη τους, δηλαδή για εκπρόσωπο της γιαγιάς του, της βασίλισσας Ελισάβετ, στην πρώην βρετανική αποικία.

Οπως αναφέρουν πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης, η δούκισσα του Σάσεξ επέστρεψε από το βράδυ της Πέμπτης στο νησί Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, όπου η οικογένεια πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το ζευγάρι ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά και να περνά ένα μέρος του χρόνου του στη Βόρεια Αμερική.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα National Post, το 61% των Καναδών δηλώνουν ότι θα ήθελαν ο Χάρι να αναλάβει γενικός κυβερνήτης όταν αποσυρθεί από τη θέση αυτή η πρώην αστροναύτισσα Τζούλι Παγιέτ.

Να επισημανθεί πως η Παγιέτ διορίστηκε στα τέλη του 2017 και οι γενικοί κυβερνήτες κατά παράδοση παραμένουν στο αξίωμα αυτό για μια πενταετία. Θα μπορούσε επομένως να αποχωρήσει το 2022, σύμφωνα με τον ινστιτούτο Dart & Maru/Blue Voice Canada.

Ο γενικός κυβερνήτης είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ (η οποία είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά). Από τη δεκαετία του 1950 το αξίωμα αυτό δίνεται σε Καναδούς πολίτες. Παλαιότερα όμως οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί και κατά συνέπεια ο διορισμός του Χάρι είναι θεωρητικά εφικτός.

Click4more: Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη εμφάνιση μετά την βόμβα που έριξαν Μέγκαν και Χάρι στο Μπάκινγχαμ

Ο γενικός κυβερνήτης διορίζεται από τη βασίλισσα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού του Καναδά.

Ακόμα παραμένει άγνωστο αν ο Χάρι και η Μέγκαν σκοπεύουν να εγκατασταθούν στον Καναδά ή στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα New York Post εικάζει ότι θα επιλέξουν τον Καναδά, όπου η πρώην ηθοποιός ήταν εγκατεστημένη για πολλά χρόνια (στο Τορόντο), όταν έπαιζε στη σειρά Suits.

Ο πρίγκιπας Χάρι, πάντως, ως γενικός κυβερνήτης, θα εξασφάλιζε την «οικονομική ανεξαρτησία» της οικογένειάς του, όμως λόγω της θέσης του θα ήταν υποχρεωμένος να ζήσει στην Οτάβα.

Οι αγγλόφωνες επαρχίες του Καναδά βλέπουν πιο θετικά αυτήν την προοπτική. Πάντως και στο Κεμπέκ, τη γαλλόφωνη επαρχία που διάκειται εχθρικά απέναντι στη βρετανική μοναρχία, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) βλέπουν με καλό μάτι τον διορισμό του Χάρι στη θέση του γενικού κυβερνήτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ την Κυριακή μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς λόγω της Γροιλανδίας: «Δυναμική και συντεταγμένη απάντηση»
«Η ΕΕ εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με τη Δανία και τον λαό της Γροιλανδίας, οι δασμοί θα υπονόμευαν τις διατλαντικές σχέσεις και θα έθεταν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης καθοδικής πορείας»,
Γροιλανδία
Μακρόν: Αν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή για δασμούς, η Ευρώπη θα απαντήσει συντονισμένα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα που τόνισε ότι «συντονίζω μια κοινή απάντηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το θέμα»
Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν
Πυροβολισμοί, αιματηρές συμπλοκές με τσεκούρια και τραυματίες στη Λάρνακα - Οι κινηματογραφικές σκηνές και το βίντεο ντοκουμέντο
Σκηνές Φαρ Ουεστ κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση στη Λάρνακα με ομάδα ατόμων να συγκρούεται με τσεκούρια ενώ έπεσαν και πυροβολισμοί
Συμπλοκή