Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Τον Μάιο οι αποφάσεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Άνοιξη με… νέο ΕΝΦΙΑ. Έρχεται μείωση 8% για περισσότερους από 4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Πως θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης τιμών ζώνης σε περισσότερες από 10.000 περιοχές. Ασφυκτικές οι προθεσμίες που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές.

Προθεσμία πενήντα ημερών έχουν οι εκτιμητές προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις στους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, στα πλαίσια εφαρμογής του οδικού χάρτη για την πλήρη εναρμόνιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

Με απόφασή του, ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέθεσε στους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων τις ζώνες ανά Δήμο και Κοινότητα που αναλαμβάνει ο καθένας για να εισηγηθεί τις νέες τιμές μέσα σε 50 ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο νέος χάρτης των τιμών ζώνης με τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών για περισσότερες από 10.000 περιοχές.

Click4more Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

Μέσα Μαρτίου, οι εκτιμητές θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους ώστε στη συνέχεια να φιλτραριστούν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για να κλειδώσουν στη συνέχεια οι νέες τιμές ζώνης. Τον Μάιο το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η οποία όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα φανεί στα φετινά εκκαθαριστικά που θα λάβουν τον Αύγουστο πάνω από 4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αντίστροφη μέτρηση για αντικειμενικές και… ΕΝΦΙΑ

Οι  εκτιμητές θα πρέπει να πιάσουν αμέσως δουλειά. Ο χρόνος τρέχει από χθες και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς το 50% των περιοχών που έχουν αναλάβει να καθορίσουν και να εισηγηθούν νέες τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα και αξίες οικοπέδων θα πρέπει να παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να  παραδοθεί έως τις 17 Μαρτίου.  Οι τιμές που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές θα περάσουν και από το κόσκινο της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Αμέσως μετά το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται φέτος, αναμένεται να  κλειδώσει την απόφαση για την νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Οι εκτιμητές ακινήτων, σύμφωνα με την απόφαση Σταϊκούρα θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη μετά και την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018, οι αντικειμενικές  θα κάνουν άλμα. Τα συγκριτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν οι εκτιμητές πρέπει να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου  και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την πρόσφατη επαγγελματική δραστηριότητα των εκτιμητών. Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους εκτιμητές να προχωρήσουν σε αυτοψίες στην περιοχή που έχουν αναλάβει προκειμένου να αποκτήσουν πραγματική εικόνα των τιμών πώλησης από δρόμο σε δρόμο. Οι εκτιμητές καλούνται να εφαρμόσουν την συγκριτική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ακόμα και ενοίκια για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.

Οι τιμές που θα καθορίσουν και θα εισηγηθούν οι εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

  1. Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:
    • Πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο
    • Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)
    • Καλή ποιότητα κατασκευής
    • Άριστο βαθμό συντήρησης (νεόδμητο)
    • Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης
    • Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση
    • Δίχως ιδιαίτερη θέα
    • Σε συνήθη θέση της περιοχής
  2. Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε) ίσο με μονάδα (1,0).
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Στον πάγο» η αγορά από τις κρατικές οφειλές – Τι σημαίνει η νέα αύξηση στα «φέσια» του Δημοσίου
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ΜμΕ που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς και περιμένουν εδώ και μήνες να πληρωθούν για αγαθά και υπηρεσίες
Economic crisis of 2022 has affected all possible spheres
Το επαπειλούμενο χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν και οι προβλέψεις της Fed για άνοδο του πληθωρισμού ρίχνουν τις ασιατικές μετοχές
Το κλίμα έγινε πιο επιφυλακτικό μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν τις επόμενες ημέρες
Recession Global Market Crisis Stock Red Price Drop Arrow Down Chart Fall
Δουλειά πάνω από 11 ώρες ημερησίως και fast track επενδύσεις προτείνoυν οι Βρυξέλλες για να ετοιμαστεί πολεμικά η ΕΕ
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους για το εάν είναι απαραίτητο να εξεταστεί η Οδηγία για τον Χρόνο Εργασίας σε σχέση με το στρατιωτικό προσωπικό για την υποστήριξη της αμυντικής ετοιμότητας», τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος για την Άμυνα
Άρμα μάχης σε άσκηση 1