Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Συναίνεση τέλος! Πολιτική σύγκρουση για πλατείες, Marfin, οικονομία με φόντο τον κορονοϊό

πρωθυπουργός

Και ξαφνικά, δεν είναι μόνο η ανησυχία για πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας με αφορμή σκηνές όπως αυτές στην Αγία Παρασκευή. Είναι και το πολιτικό χρώμα που παίρνουν τέτοιου είδους οι εκδηλώσεις, την ώρα που οι τόνοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν καθημερινά.

Ενδεικτικό είναι πως χθες βράδυ, στην Αγία Παρασκευή, η «αυθόρμητη» συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Ιωάννου παρά την απόφαση Χαρδαλιά για το κλείσιμό της μετά τις 9 σημαδεύτηκε – σύμφωνα με μαρτυρίες – από την παρουσία στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άτυπη επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο και στέλεχος της οργάνωσης, Μελίνα Αλεφαντή.

Click4more Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 22,5 μονάδων για τη ΝΔ – “Διχασμός” για την άρση των μέτρων

Την ίδια στιγμή, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών της Marfin με την τοποθέτηση μνημείου εξελίχθηκε σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Από το Μαξίμου έγινε γνωστό πως η τελετή θα γίνει το Σάββατο και ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να δώσουν το παρών. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μη δώσει το παρών, καταγγέλλοντας, μάλιστα, την κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των ίδιων των νεκρών. Από το Μαξίμου τονίζουν ότι η παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών θα ήταν μια συμβολική και αυτονόητη πράξη ενότητας που θα σηματοδοτήσει την κοινή αποστασιοποίηση από την εποχή του διχασμού και της βίας, σχολιάζοντας προφανώς αρνητικά την απόφαση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και για την οικονομία. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση 9,7% εφέτος ασφαλώς και δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στην κυβέρνηση, ωστόσο το σχόλιο του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης. Στελέχη έλεγαν πως «μοιάζει με ανέκδοτο να μιλά για σοβαρές προβλέψεις ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, ως πρωθυπουργός, ομολόγησε αυταπάτες και κόστισε στην ελληνική οικονομία 100 δις ευρώ με τους χειρισμούς του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι «είναι τουλάχιστον παράξενο να χαίρεται ο κ. Τσίπρας επειδή η Ελλάδα θα υποστεί ύφεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη, μολονότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται σε έναν απρόσμενο εξωγενή παράγοντα κι όχι σε ανερμάτιστες πολιτικές, σαν αυτές που χαρακτήρισαν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, τόνιζαν πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο και προβλέπει μεταξύ άλλων τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία της δημόσιας υγείας και ανθρώπινης ζωής.

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Επιλογή Μητσοτάκη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ύφεσης

Τέλος, εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και εξηγούν ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, διότι όλη η Ευρώπη κάνει το ίδιο από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει την ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης. Εμμένουν δε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με δύο βασικά σενάρια: το αισιόδοξο με ύφεση 4,7% και το δυσμενές με ύφεση 7,9%.

Επίσης, υποστηρίζουν πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν βασίζονται στις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες κάνει τις δικές του εκτιμήσεις το υπουργείο Οικονομικών: η Κομισιόν ενσωματώνει στους υπολογισμούς της διαφορετικά στοιχεία για το χρόνο ανοίγματος της οικονομίας κι επιπλέον λαμβάνει υπόψη της μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται (π.χ. εξαιρεί τη ρευστότητα ύψους 7 διs. ευρώ μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων στην πραγματική οικονομία).

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα, η Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει το πακέτο ενίσχυσης των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ένταξη καλλιτεχνών και δημιουργών στις ρυθμίσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τη δημιουργία μητρώου, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη τι θα συμβεί το καλοκαίρι με τα φεστιβάλ και τους λοιπές εκδηλώσεις, καθώς τούτο εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις